Атлантида възпламенява въображението като никой друг от популярните митове

Как е изглеждала Атлантида? Според легендата островът е бил много плодороден, имало е дворец в центъра и е бил ограден от редуващи се пояси земя и вода. Атлантите били почтени хора. С времето обаче все по-малко приличали на богове и все повече на обикновени хора, станали войнствени и алчни. После за един ден и една нощ след серия земетресения Атлантида изчезва в дълбините на морето. Великолепна история, но дали е истинска? Някои хора вярват, че е истинска – се казва във филм на „Нешънъл Джиографик”.

[caption id="attachment_421274" align="alignleft" width="300"]Атлантида Атлантида може да е плод на въображението на Платон[/caption]

Някои учени смятат, че част от атлантите са оцелели след потъването на Атлантида. Нейните търсачи се делят на две основни категории: едните търсят самия изгубен континент, а други - следи от оцелели атланти, оставили следи върху древни исторически паметници. Всичко започва с Платон. Около 360 години преди Христа той пише книга за изгубения континент Атлантида в две части под формата на философски диалози между Тимей и Критий. Книгата се превръща в карта на съкровище, която се предава от ръка на ръка. Много решават да й повярват и стигат до най-различни теории за местонахождението на Атлантида. Причината е, че указанията, които дава Платон, са противоречиви. Той описва континента като земя, разположена зад пролива, наречен Херкулесовски стълбове. Според историята Херкулесовските стълбове са Гибралтарския проток в устието на Средиземно море. Проблемът е, че отвъд протока възможностите са неограничени. Според някои Азорските и Канарските острови може би са останки от Атлантида. Други смятат, че този утопичен свят може да е навсякъде по картата. Засега никой не е успял да намери руините на изчезналата Атлантида.

[caption id="attachment_421276" align="alignleft" width="300"]Фигурите на Великденските острови също били дело на атлантите Фигурите на Великденските острови също били дело на атлантите[/caption]

Някои учени смятат, че някои от атлантите са оцелели след погубването на света им. Те обаче се появили в различни части на земята и помогнали да местното население да усвои напреднало знание. Доказателства за това са египетските пирамиди, чието построяване по онова време технологично не е било възможно. Писателят и екскурзоводът Уилям Хенри е гласът на тази теория. Той тръгва с група от 35 души за Египет, за да проучи лично доказателствата. „Едното обяснение е, че атлантите са имали антигравитационна технология, която е направила огромните скални блокове не леки като перца, но достатъчно лека, за да ги вдигнат, да ги преместят и да ги поставят където си искат” – споделя Хенри. Според някои учени атланти са построили всичко – от храмовете в Камбоджа до статуите на Великденските острови.