Любопитно изследване за Земята правят в САЩ

Холивуд обича Апокалипсиса и необичайните събития. По тази причина на мнозина им е любопитно, какво става с най-новия проект на киноцентъра в САЩ. Сценаристи и режисьори работят върху проект, който да покаже какво би станало, ако Земята спре да се върти. И дадат отговор на една от най-големите загадки. Според учените, Земята забавя движението си 2,3 милисекунди на всеки 100 години. Така след около 1–2 милиарда години, тя вероятно ще спре да се върти около оста си. А какво ще се случи след това? Холивудски филми винаги са се опитвали да ни изведат различни апокалиптични теории, които заплашват и застрашават. Сред тези теории е и какво ще се случи, ако Земята изведнъж спре да се върти, т.е. да се движи. Най-общо казано ще изглеждаме като по-голямата сестра на Марс, но ето какво ще се случи според учените от НАСА.

1. Всички обекти на повърхността на планетата, по инерция, ще полетят на изток с висока скорост

Стан Оденвалд от НАСА казва, че хората, колите, къщите и всичко останало на повърхността бързо ще започне да лети към изток. И по-конкретно: тези на Екватора със скорост от 1600 км в час, а на полюсите с 1300 километра в час.

2. Ще възникне силно цунами

Заради моментната на инерция, както обектите на повърхността, така и водите на океаните, моретата, реките и езерата ще започнат със силна скорост да се движат на изток и това ще причини силно цунами, което ще разрушава всичко пред себе си.

3. Ще се появи изключително силен вятър

След спирането на въртенето на Земята, нейната атмосфера ще продължи да се движи и ще възникне силен вятър, който ще се движи с около 1700 километра в час.

4. Ще се образуват два нови океани и един континент

Поради центробежната сила, всичката вода се стреми да се придвижи към екватора, но когато спре движението на Земята, водата ще се насочи към полюсите и ще се образува едно централна суша, нещо като нова Пангея.

5. Ще има вулканични изригвания, земетресения и торнадо

Ако планетата внезапно спре, заради силната кинетична енергия и инерционния момент, ще възникнат супер урагани, торнада, вулканични изригвания и земетресения.

6. Земята ще стане перфектна сфера

Заради центробежната сила, Земята в момента е малко сплескана на полюсите, но ако спре да се движи ще получи перфектната форма на сфера.

7. Едното полукълбо ще бъде горещо като Сахара, а другото–студено като на полюсите

Ако Земята спре да се върти около оста си, един нейна част ще бъде завинаги осветена от Слънцето и топла като, че сте на Сахара, а другата ще бъде напълно затъмнена и студена като Антарктида и Арктика.

8. Ще изчезнат магнитните полета, които защитават Земята от опасните космически лъчи

Магнитното поле на Земята се генерира от процесите, които се случват във вътрешното ядро ​​на Земята, т.е. барисферата. И заради въртенето. Ако Земята спре да се движи, тогава ще изчезне и магнитното поле, което ни предпазва от космическите лъчи.

9. Ако човечеството оцелее, ще трябва да живее в нови условия под Земята

Ако човечеството успее да оцелее, то тогава ще трябва да живее под земята, а да излиза на повърхността само в специални костюми, които ще предпазват от радиацията и космическите лъчи. [caption id="attachment_518848" align="aligncenter" width="300"]Любопитно: Какво ще се случи, ако Земята спре да се движи? Любопитно: Какво ще се случи, ако Земята спре да се движи?[/caption]

10. Луната ще започне да пада към Земята

Професор Волфганг Прет от Станфордския университет твърди, че ротационната скорост на Луната бавно ще започне да се забавя и накрая тя "ще падне" на Земята.