Две от жертвите са деца

Заради надвисналата голяма опасност местните власти във Великобритания се принудиха да затворят училищата в страната.

Припомняме, че страната бе застигната от невиждана гореща вълна. Метеорологичната им служба предупреди, че температурите могат да достигнат до 43 градуса и допълват, че денят може да е най-горещият в британската история, пише „Daily Telegraph“, цитиран от БТА..

Хлопнаха кепенците на училищата във Великобритания заради надвисналата голяма опасност

Някои от учебните заведения бяха принудени да затворят заради екстремните метеорологични условия.

Въведени са и ограничения на скоростта на железопътния транспорт, вкл. и в Глазгоу, където лимитът на едно от най-натоварените трасета е едва 32 км./ч.

Здравните служби във Великобритания предупредиха за сериозен риск от влошаване на здравословното състояние и дори летален изход при високорисковите групи хора. От там посочват, че хората без здравословни проблеми също не са в безопасност.

През миналата година в страната са регистрирани 1634 жертви на горещините. Много повече са били жертвите през 2020 г. когато температурите достигнали 37.8 градуса – 2 556 човека.

Вече са регистрирани три смъртни случая в резултат на удавяния заради жегите. Две от жертвите са деца на 13 и 16 години, удавили се в басейн и река. Третата жертва е мъж на 51 години.

Заради тези случаи аварийните служби за пореден път предупредиха да не се търси разхлада в опасни водоизточници.

Източник: vesti.bg