Открит е нов вирус, който засяга хора и животни

Медицински експерти алармират за нова голяма опасност идваща от Китай. Става въпрос за открит нов вирус, който може да се пренася и да зарази както хора, така и животни.

Голяма опасност от Китай

Новинарският информационен портал Пенпай информира, че новооткритият вирус е именуван вирус Лание и по всяка вероятност се препредава на хората от диви животни.

Учените от провинциите Шандун и Хенан са открили над 30 заразени от него, като след изследвания са установили, че той е подобен на известния вирус Нипа. За щастие към момента няма официално регистрирани смъртни случаи от новата заплаха.

Неговите симптоми са треска, отпадналост, кашляне, болки в мускулите, болки в главата и други. Към момента не е установена пряка връзка между заразените, като любопитно е, че техните близки също са здрави. Това ги води до заключение, че вирусът Лание не може да се препредава от човек на човек.

Сред дивата природа неговият геном е съставен от 18 402 нуклеотида, като е подобен на останалите пет хенипавируса, за които знаят учените. Той е има най-голяма прилика с вирус Моджиан, който е изолиран за първи път в провинция Юнан.

При изследване на животните в природата най-голям носител (над 27%) се пада на бозайниците земеровки. Също така се смята, че прилепите също са приносител.

Източник: standartnews.bg