Монументът „Асеневци“ в старата столица осъмна поруган от вандали

Анонимни любители на стийтарт-а за пореден път посегнаха на българска светиня. Скулптурната група „Асеневци“ осъмна с надписи по постаментите на конниците и вапцани с боя лъвове. Както и преди, графитите са на тема протест, но според всеобщото мнение, мястото им не е там. Като специфичен начин за себеизразяване графитите имат своето място в съвременния живот, но оскверняването на паметници на историята и културата, не се приема - това е вандализъм, пише по форумите.

[caption id="attachment_261843" align="alignleft" width="300"]grafiti-vandali Вандали орисуваха с графити българска светиня[/caption]

Авторите на посегателството, както и преди, остават анонимни и съответно - ненаказани. Това е третата поред вандалска проява срещу паметника на Асеневци. Миналото лято, припомня КРОСС, стълбите в северната част на монумента бяха „украсени“ с огромна 10-метрова рисунка, наподобяваща сова или бухал. Само дни преди Нова година анонимни „творци“ посегнаха и на самия паметник. Графитите са в патриотичен стил, но изразени по такъв начин, се възприемат като подигравка.

След като с усилията на тридесетина доброволци и Община В. Търново паметникът бе почистен, тази сутрин отново бе осквернен, пише БЛИЦ.

[caption id="attachment_261844" align="aligncenter" width="300"]risunka-asenevtsi Рисунката от миналата година[/caption]

Наблюдателни търновци са сигнализирали за посегателството, като установили, че боята на места дори не е изсъхнала. Общинските власти в старопрестолни град обявиха, че се отнасят с разбиране към напъните да се „твори модерно“ и „нетрадиционно“, но осъдиха вандалската изява.

[caption id="attachment_261845" align="aligncenter" width="300"]asenevci-nadpis Един от надписите[/caption]

Като смисъл на послание, надписите на анонимния автор или автори, върху българската светиня, преповтарят лозунги от протестите и призовават за „любов към Родината“, но макар и правилни, дали мястото им е там?