Неогури се оказа най-мощния супертайфун на всички временаНеогури

официално бе обявен за най-мощния супертайфун на всички време. Мощната стихия, която потопи Япония взе 45 жертви и продължава да вилнее в централните части на страната. Съмненията на синоптиците, че ще забави силата си не се оправдаха. С наближаването на централния остров Кюшу в сряда след потопи проливни дъждове и бурни ветрове Неогури взе да намаля силата си.

Въпреки че мощния супертайфун вече е загубил част от силата си, японската агенция по метеорология заяви, че опасността не е отминала. Все още силният супертайфун носи със себе си проливни дъждове и бурни ветрове, а тази сутрин, дори достигна до остров Кюшу. Очаква се Неогури да навлезе на територията на източна Япония след броени часове, макар че н района на Токио, може да се почувстват ефектите от него чак в петък.

[caption id="attachment_415835" align="aligncenter" width="300"]Неогури е най-мощния супертайфун на всички времена Неогури е най-мощния супертайфун на всички времена[/caption] Тайфунът буквално помете Окинава и западните острови на Япония и се насочи към централната част на страната. Хиляди бяха евакуирани, но 45 души загинаха при сблъсъка с мощния Неогури. Силните дъждове и още по-силните ветрове предизвикаха силни вълни и риск от цунами. Заради мощния супертайфун на континента Азия също се появиха бурни ветрове. Тропическият циклон повлия на времето на цялото крайбрежие на Тихия океан. Шанхай и Северна Корея също са пострадали от силните ветрове и бури. Риск от цунами е бил отчетен и по континенталното крайбрежие. [gallery ids="415834,415826,415833,415832,415831,415830,415827,415828"]