Нов скандал покрай Александър Морфов и спектакъла му „Хъшове“, отново с политически привкус, разтърси и артисти, и политици.

 

На фона на съвременните театрално-политически страсти в Народния театър древногръцките трагедии изглеждат направо като детска игра. Този път режисьорът бунтар отново е на прицел, тъй като през лятото на 2022 г. изхвърлил от постановката си Евгени Будинов по политически причини, наричайки го „гербаджийски боклук“ пред целия екип на спектакъла.

 

Евгени Будинов извадил скандалното видео срещу Морфов, за да е пак депутат

Будинов е свързан с омразните на Морфов Бойко Борисов и ГЕРБ. Поредният скандал тръгна от разпространено в медиите  и социалните мрежи видео, което е от първата репетиция в края на август на представлението „Хъшове“, което се завърна на сцената на Народния по покана на директора Васил Василев след 3-годишно отсъствие.

 

Актьорът Валери Йорданов, който е един от „хъшовете“ заяви, че записът се използва с политически цели.

Видеото бе споделено във Фейсбук първо от Тома Томов, който бе колега на Будинов в 44-то НС като част от парламентарната група на ГЕРБ.

 

Във видеото Морфов казва пред актьори и режисьори: „Имаме още едно отсъствие, един гербаджийски боклук, който изхвърлихме от представлението.“

Той обяснява своето решение за отстраняването на Будинов с това, че никога не е крил антипатиите си към Банкя, Борисов и сие. Категоричен е, че не може човек с такива разбирания и тази позиция в живота да е част от представлението им.

 

Научавайки, Будинов позвънил на Морфов, за да го попита наистина ли е отстранен от „Хъшове“, а режисьорът му отговорил: „Да, защото си от ГЕРБ“. След това имитирайки го, Морфов пресъздава разговора си с Будинов във видеото, заявявайки: „Ако аз се отрека публично да известя навсякъде, че се отказвам от това, което бях принуден, всеки прави грешки, ще има ли някакъв шанс аз някога да работя с теб, защото ти си ми любимият режисьор“.

 

Факт е, че новият, при това монтиран запис идва точно в началото на новата предизборна кампания, когато започва реденето на листите, а Будинов напоследък изпадна от листата на любимците на Борисов, макар много да желаел да засвидетелства верността си и отново да спечели доверието, така че да получи избираемо място в депутатските листи.

Това е и причината да даде гласност на случая чак сега, половин година по-късно.

 

След като Будинов не успя да попадне в трите кратки парламента, сега е твърдо решен да измоли лидерското благоволение и да се уреди с предно място в листите, което да му даде възможност отново да е депутат.

Поради тази причина най-удобно било да се представи като жертва на политическа репресия.

Източник: Уикенд