Хакери от „Лизард скуод” са атакували Фейсбук

Вече е ясна причината, поради която Фейсбук се срина в световен мащаб.

Отговорността за сриването на Фейсбук тази сутрин, бе поета от хакерската група "Лизард скуод", предава „Ройтерс”. От 8.30 ч. тази сутрин в продължение на близо 40 минути, достъпът до социалната мрежа бе сериозно затруднен. „Асошиейтед прес” отбелязва, че са били засегнати основно потребители на Фейсбук в Щатите, Австралия и Азия.

[caption id="attachment_435503" align="alignright" width="277"]Хакери от „Лизард скуод” са атакували Фейсбук Хакери от „Лизард скуод” са атакували Фейсбук[/caption]

Без достъп бе и услугата за споделяне на видеоклипове и снимки – Инстаграм. От компанията посочиха в акаунта си в Туитър, че работят по отстраняването на проблема. На този етап се знае, че хакерските удари по Фейсбук, са дошли от Щатите, Холандия и Китай. Запознати припомнят, че същата хакерска група блокира сайта на малайзийските авиолинии – "Malaysia Airlines". Един от крупните удари на „гущерите” бе по сървърите на игровите конзоли Playstation и Xbox по време на Коледните празници.

Във времето на срив на социалната мрежа, сайтът бе на приливи и отливи. Появяваше се за кратко, сред което отново се сриваше. Онези от потребителите на Фейсбук, които са свикнали да пият сутрешното си кафе в компанията на виртуалните си приятели, останаха крайно разочаровани. Най-големи проблеми обаче имаха онези потребители, които използват Фейсбук за работа, а не за забавление.

По-рано днес бе съобщено, че компанията започва сериозна борба с фалшивите новини. От няколко дни насам Фейсбук добавя възможността да фалшивите новинарски истории да бъдат маркирани като измама. Потребителите ще имат възможност, когато видят, че нещо от публикуваното в социалната мрежа е лъжа, да могат да го отбелязват като „фалшива новинарска история”

Сайтът “Текрепорт” отбелязва, че по всяка вероятност тази идея е лично на Марк Зукърбърг. Ако дадена фалшива новина бъде маркирана от повече потребители като такава, тя ще започне да се появява все по-рядко в новинарския поток, а за капак ще бъде придружена и от предупреждението, че много хора вече са я отбелязали като невярна, пише pik.bg.