Плажуващите трябва да са изключително внимателни

Хората, които тепърва заминават за почивка на морето, трябва да са наясно с голямата опасност, пред която може да бъдат изправени.

Спасителите предупреждават, че през идните дни плажуващите трябва да са изключително внимателни с морето заради изключително опасното мъртво вълнение, което местните наричат „мъртвакът“.

Внимание! Голяма опасност дебне по морето

То представлява изключително опасна клопка, която може да отнеме живота дори и на най-добрите плувци.

За периода от 8 до 13 август вятърът ще духа в посока от север и североизток, а морето ще е бурно. Тази опасност е най-голяма по Южното Черноморие, където ще се създадат идеални условия за мъртво вълнение.

В първите дни от новата седмица времето ще е ветровито, прогнозират синоптиците като допълват, че вятърът ще е с посока север-североизток. Той ще развива максимална скорост между 10 и 14 метра в секунда. Това означава, че ще увеличи и вълнението на морето, което според прогнозата ще достигне до 3 бала, а по Южното Черноморие и до 4.

Припомняме, че плажът в Ахтопол вече стана свидетел на удавяне. Морето отне живота на двама млади мъже. Те се хвърлили да спасяват други двама удавници, но за съжаление самите те станали жертва на опасностите, които крие морето. Единият от мъжете оставя дете сираче.

Източник: chernomore.bg