Бившият шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев е обявил за продажба емблематичната „Къща с ягодите“, разположена на столичната улица „Сан Стефано“ №6, разкриват брокери на недвижимо имущество. 

Аристократичната сграда, която е паметник на културата от местно значение от години тъне в разруха. Отскоро обаче се предлага на заможни клиенти от имотната агенция „Юник Естейтс“. Обявата за продажбата на „Къщата с ягодите“ не е публична, а се разпраща до подбрани клиенти с дълбоки джобове.

Цената на „Къщата с ягодите“ е фрапираща – 30 милиона лева, като не подлежи на дискусия със собственика й, разказва имотен брокер, запознат с изискванията на продавача Валентин Златев. Тънещата в разруха сграда в центъра на София вече е предложена на няколко посолства, като неотдавна е имало оглед, на който са присъствали представители на посолството на Франция. Неофициално се твърди, че до този момент най-сериозен интерес към къщата са проявили от мисията на богата арабска държава.

„Искана цена от 30 милиона лева е голяма спирачка пред частни клиенти. Срещу подобна сума се търгуват имоти в Лондон и в Париж. Друг проблем пред бъдещия собственик е, че той трябва да реконструира и възстанови сградата в автентичния й вид“, коментира брокер на недвижимо имущество.
Именно сложната и скъпа процедура по възстановяването на „Къщата с ягодите“ е отказала доскорошния бос на „Лукойл България“ Валентин Златев да стопанисва емблематичния имот. 
Само преди няколко месеца 57-годишния мултимилионер в изявление до медиите публично обяви своята готовност да реконструира и възстанови в оригиналния вид „Къщата с ягодите“. Тогава Валентин Златев се оплака от главния архитект на София Здравко Здравков, който според думите му върнал готов проект за реконструкция на сградата – паметник на културата след процедури за реставрацията, продължили цели 4 години.

„Възложихме изготвяне на техническа експертиза за състоянието на конструкцията на сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), която беше готова в началото на май 2015 г. Заключенията на комисията са за наличие на значителни деформации на плочите, пукнатини в тях и стените, интензивна корозия на армировките и мнение за минимална експлоатационна надеждност на сградата. За осигуряване на условията за безопасност на сградата експертизата посочва необходимостта от просичане на колони, премахване на компрометирани етажни плочи и усилване на фундаментите. Впоследствие ми бе изискана нова техническа експертиза, изготвена от „УАСГ-ЦНИП“ ЕООД в първата половина на 2017 г. 

На база на нейните заключения проектът беше доработен и предоставен за разглеждане и одобряване в Направление „Архитектура и благоустройство“ (НАГ) през януари 2018 г. Въпреки проведената процедура не излезе заповед на кмета на Столична община за изпълнение на инвестиционния проект, нито проектът беше одобрен. Напротив, с писмо, главният архитект изиска да предоставя нова проектна разработка, с която да се запазят част от фасадите на сградата, останалите да се касетират, опаковат и преместят, за да се изпълнят необходимите укрепителни работи до кота нула и да се върнат обратно на мястото им", ожали се Валентин Златев.
До изявлението на бившия петролен шеф и настоящ туристически бос се стигна, след като зелено движение „Оборище“ организира масово изпращане на сигнали до главния архитект Здравко Здравков и до Направление „Архитектура и градоустройство (НАГ) за запазване на „Къщата с ягодите“. В десетките сигнали беше посочено, че сградата умишлено не се поддържа през последните години, а дворът се държи замърсен и занемарен. Тръгнаха и спекулации, че „Къщата с ягодите“ ще бъде трансформирана в офис сграда или търговски център – нещо, което беше отречено от Валентин Златев в изявлението му от месец февруари 2021 г. Тогава той беше категоричен, че „имотът още десетилетия ще изпълнява функцията си на фамилна къща“.
Емблематичната сграда на централната софийска улица „Сан Стефано“ №6 е построена между 1927 и 1930 г. от архитекта Георги Кунев по поръчка на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Сградата получава наименованието „Къщата с ягодите“ заради декоративните плодове, които били посадени в двора й.
Имотът е с двор от около 2 дка, а 

къщата разполага с 5 спални за прием на гости, 

подиум за музиканти, голям кабинет, стаи за прислуга, веранда, врати с кристални стъкла, камина с червен мрамор, барелефи. От оригиналната ограда е отчупено голямо парче или просто се е срутило, така че всеки може да влезе в двора и да проникне в къщата, която през годините е била посолство, щаб на чужда резидентура и търговско представителство.
През 2004 г. „Къщата с ягодите“ е купена от Васил Златев, бащата на Валентин Златев, чрез дружеството му „Агрохолд“. През 2012 г. Златев-старши прехвърля къщата – паметник на културата на сина си. 
През последните години Валентин Златев неведнъж е обвиняван, че не планира да възстанови имота в оригиналния му вид, а очаква сградата да рухне, за да може да я разруши и вдигне на нейно място нова и луксозна сграда. Очевидно Златев е преценил, че му е по-изгодно да продаде емблематичния имот в центъра на София. Който и да се окаже новия собственик на сградата, то той ще трябва да я възстанови изцяло и в автентичния й вид, ако иска да я ползва.
Източник: Уикенд 
 

Вальо Златев обяви за продажба „Къщата с ягодите“ срещу 30 млн. лв.