В зависимост от теченията мините могат да поемат във всяка една посока

По Черноморието е истинска страхотия.

Експерти по обезвреждането на бомби разкриват, че все повече стават украинските мини, плаващи в Черно Море. Те допълват, че за съжаление много често мините са близо до брега.

Страхотия по Черноморието

Последните такива са били открити в акваторията на северната ни съседка Румъния. Две от тях са обезвредени. Припомняме, че имаше мина и в близост до бреговете на България.

Едната от двете мини в Румъния е била на три километра от брега, а другата – в близост до ваканционен курорт, който е препълнен с туристи.

За никого не е тайна, че плаващите бомби са огромна заплаха не само за товарните кораби и морските бозайници, а и за водолазите и плуващите.

Всеки е наясно с факта, че мините са създадени да унищожават кораби и да ги потапят, посочи кап. Михай Йордаче, който е зам.-началник на секцията за бойни водолази EOD в Румъния.

Поради тази причина препоръката им е да докладват незабавно за всяко устройство, което изглежда подозрително и бъде забелязано на брега или пък във водата.

Той добавя, че в зависимост от теченията и вълните, мините могат да поемат във всяка една посока.

Само до момента откритите в Черно море мини са 22 на брой. Две от тях са намерени във водите на Румъния, три във водите на Турция, една в България и 16 в Украйна.

Източник: blitz.bg