Светът след коронавируса и как ще живеем в него

Светът се променя след коронавируса, а заедно с него се променяме и ние. Правилата за живот, които се въвеждат, ще останат дълги години в ежедневието ни. След като направиха задълбочен анализ на ситуацията, световни учени излязоха с различни становища около периода за справяне с кризата, но с едно предупреждение — дори и да овладеем заразата, дори да се намери ваксина, светът вече няма да бъде същият. И хората ще трябва да живеят по нов начин.

1. Спазването на физическа дистанция

Въпреки че мнозина негодуват, спазването на физическа дистанция ще остане и в бъдеще. То ще гарантира, че хората няма да пренасят заразата едни върху други или на околните. А това означава, че ще се наложи да поставяме по-голямо разстояние между себе си и другите, независимо дали сме на открито, или в затворено помещение като офис или заведение.

2. Носене на маски и предпазни средства

Засега носенето на маски остава в сила само за затворените помещения, но тяхната употреба и ползването на предпазни средства, ще продължат да са част от ежедневието ни и след падане на извънредното положение. Ще се наложи да свикнем да използваме дезинфектанти и ръкавици почти постоянно в ежедневието си. На плажа, докато сме навън, дори и в магазина, пише mondo.rs.

3. Все по-сериозна дигитализация

Пандемията наложи още по-активно използване на технологиите в обществото. И дори след извънредното положение, голяма част от компаниите, които могат да функционират дистанционно, ще бъдат посъветвани да продължат да го правят. Събирането на твърде много хора в едно общо помещение, без да се осигури необходимата дистанция или безопасност помежду им, може да доведе до нови огнища на зараза. Затова и дигиталните технологии ще продължат да се използват все по-активно. Не само в ежедневието, но и в работата ни. Електронното обучение също ще се превърне в част от живота ни. С всичките си предизвикателства и трудности, тази система ще се превърне в част от нашето ежедневие, особено в случаи на повторно въвеждане на принудителна изолация, за широка маса хора.

4. Онлайн резервации при полети и задължително тестване срещу вируса

Авиацията заедно с шоубизнеса понесе най-тежкия удар от пандемията. Над 64% от световните авиокомпании приземиха целия си въздушен флот. И в бъдеще условията за пътуване също остават сложни. Тъй като няма възможност за социална дистанция в самолетите, всички пътници ще бъдат тестувани, преди да се качат на самолет. Отделно от това ще трябва да носят защитни маски, ще имат кърпички за дезинфекция, които по-късно да изхвърлят в специални пластмасови контейнери. Храната ще се сервира запечатана, а последните редове от самолета ще се пазят за хора, които може би имат някакви симптоми, по примера на Китай. Резервациите ще се правят предимно онлайн, като личната информация за всеки пътник ще бъде по-конкретна. Освен това на хората ще им се наложи да пристигат поне 4 часа по-рано на летищата. Виена въвежда и задължително тестване на пътниците в самолетите. Ако искате да летите в Австрия, задължително ще трябва да се подложите на кръвен тест и да се молите да сте здрави, иначе няма да ви пуснат при никакви обстоятелства

5. Социална дистанция във влаковете

Здравните експерти препоръчват социална дистанция и във влаковете. Според тях вагоните могат да се преустроят така, че пътниците да са в изолация и да не са заплаха за други хора.

6. Пътуването с кораб — само при необходимост

Круизните пътешествия бяха много популярни последните години, но заради пандемията все по-малко страни позволяват акостирани на техните пристанища, ако на даден кораб има заразени. Практиката тук тепърва ще се изяснява, но едно е ясно — ще има кабини за изолация, а хората ще са с маски и на дистанция едни от други.

7. Плажуването — в павилион, зад параван, или с преграда

Ако не можете да живеете без морето, най-добре психологически се подгответе, че може да събирате тен в аквариум. Курортите се подготвят за новия сезон при извънредни мерки за безопасност. Тепърва ще се изработват мерките, които позволяват на комплексите да приемат гости, особено тези, които са с много голям капацитет и не позволяват социална изолация. А в някои страни дори се настоява гостите от чужбина да се поставят под 14-дневна карантина, което е доста обезкуражаващо. В Италия пък обмислят изграждане на прозрачни кабини по плажовете, за да могат туристите да са на разстояние и да са в безопасност един от друг. Подобна практика обмислят и в Гърция, тъй като кризата удари сериозно хотелския бранш.  

8. Индустрията с ново лице

[caption id="attachment_627088" align="aligncenter" width="300"]Светът ще живее по нови правила след коронавируса сн. cnic.navy.mil Светът ще живее по нови правила след коронавируса сн. cnic.navy.mil[/caption] Технологичната индустрия и производството обаче са най-засегнати. В заводите работят хиляди хора, а процесът на работа е такъв, че те нямат възможност да спазват определените мерки за социална дистанция. За да се справи с този проблем, бизнесът в момента измисля нови стратегии за спазване на социална дистанция и овладяване на кризата. И за осигуряване на безопасност на служителите си.

9. Редовни частични и цялостни блокади

Каквото и да си говорим, нови и нови огнища на коронавирус възникват всеки ден. Дори и на места, където се е смятало, че заразата е унищожена. Затова СЗО вече подготви световните правителства, че може да се наложат отново въвеждания на ограничения и блокади за световното население. Понякога национални, понякога само частични, за определени области. С други думи — добре дошли в новия свят. Оттук — нататък животът повече просто няма как да бъде същия, както преди.