Борислав Сарафов, който временно изпълнява функциите на главен прокурор, е поставен под засилена охрана след убийството на афериста Мартин Божанов – Нотариуса, което отприщи лавина от разкрития за мрежата му на влияние в съдебната власт. От няколко седмици насам шестима бодигардове пазят Сарафов и се придвижва с кортеж със синя лампа.

 

Гардовете на Борислав Сарафов до един облечени в стилни черни костюми като от филмовия епос „Матрицата“, са от Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. И.ф. главен прокурор е охранявано лице още от миналото Лято, когато обяви, че се страхува за живота си заради пламналата между него и Иван Гешев война, стартирала след взривена бомба край пътя, докато минава бронираната лимузина на тогавашния обвинител №1.

 

След като Гешев беше предсрочно отстранен от поста, неговият наследник Борислав Сарафов върна на НСО“ бронираното „Ауди“ за над 1 млн. лв., в което се возеше предшественикът му, и чувствително редуцира разходите за охрана на Прокуратурата. Сарафов се настани в държавен джип „Фолксваген Туарег“, който обаче не е този, ескортирал доскоро блиндираната лимузина на Гешев. Твърди се, че главният прокурор подменил джипа, използван от Гешев, тъй като се опасявал от скрито във возилото записващо устройство, неуловимо за радарите на охраната му.

 

Дни след убийството на Мартин Нотариуса, чийто труп беше открит на 31 януари вечерта с куршум в главата пред къщата му в охраняван затворен комплекс край „Горна баня, към Борислав Сарафов е бил прикрепен още един екип от охранители и втора лимузина „Фолксваген Артеон“, използвана като кортеж. Постоянно ангажирани за сигурността На и.ф. главен прокурор са четирима бодигардове и двама шофьори на автомобилите, с които доскорошният шеф на следствието се придвижва.

 

От прокуратурата не дават информация дали срещу Борислав Сарафов има отправени заплахи, но представител на държавното обвинение коментира в неофициален разговор, че главният прокурор е пазен зорко заради инициираната от него проверка на дейността на Софийската районна прокуратура за последните 4 години. Извършената от Върховната прокуратура проверка установи системни нарушения и случаи, в които Районната прокуратура е била „инструмент за решаване на търговски спорове“. Още при стартирането на проверката оставка подаде уличената във връзки с Мартин Нотариуса шефка на СРП Невена Зартова, както и четиримата й заместници.

 

„Сарафов засегна много интереси, а и постът му изисква той да бъде постоянно охранявано лице. Заради това пред дома му денонощно дежури патрулен автомобил на МВР“, признава човек от обкръжението на главния прокурор.

 

Същевременно стана известно и друго – Борислав Сарафов не е бил сред мишените на Илко Захариев от Сливен, добил популярност с прозвището Червения пират. Водещият скитнически начин на живот Захариев беше задържан на 1 март в района на Боянските гробища заради серия от заплахи, отправяни чрез имейли към прокурорката Цариградска, съдии от Окръжния съд в Плевен и вицепремиера Мария Габриел. В началото на седмицата Илко Захариев беше окончателно освободен от ареста с решение на Софийския градски съд. Според съдебния състав е налице вероятност психичното състояние на Червения пират да е такова, че да не може да носи наказателна отговорност, а освен това заплахите, отправени от него, са такива, че не могат да възбудят основателен страх да бъдат реално осъществени.

Източник: Уикенд, crimesbg.com