Оказва се, че домакин на новогодишното тържество на Специализирания наказателен съд през 2014 г., е бил Мартин Божанов – Нотариуса. Това разкриват отлично запознати с ведомствения банкет, който се провел в скандалния Клуб „SS“, допълвайки, че тогава в непринудена обстановка спецмагистратите се запознали с Нотариуса.

 

Много активна се оказа една юристка, която е известна не толкова като русофилка, а като голяма почитател Путин, която днес  тръби наляво и надясно, че е много оскърбена от това, че се посяга върху независимата съдебна власт, но помним как тя се мазнеше навремето на определени лица“.

 

По техни думи присъствието на въпросния служебен купон в Клуб „SS“ е било задължително за целия Спецсъд и не е имало отсъстващи. „Буквално всички са откарани под строй“, твърдят запознати. Служителките от администрацията се погрижили поканата да стигне до целия колектив, плюс важното уточнение, че присъствието е задължително.

 

А защо е било толкова важно да участват всички, всеки сам може да си отговори. Едва ли защото заведението е на две крачки от сградата на Спецсъда на ул. „Черковна“. Ще хапнат, ще пийнат, ще си станат по-близки, а после в един момент всички ще се окажат заедно в кюпа.

Известно е, че целта на подобни сбирки е да се създаде общност в неформална среда, да се насади ценностна система, споделяна от целия колектив.

 

Днес бившият шеф на Спецсъда Георги Ушев с обида отрича дори намеците, че е бил познат, не дай боже, близък с Нотариуса. Той категорично отхвърля някога „да е влизал в нерегламентирани персонални отношения с лицето“ Мартин Божанов. Известно е, че през 2006 г. като съдия в Районния съд Ушев оправдава на първа инстанция Нотариуса за кражбата на дело от Върховния касационен съд. Разбира се, тогава това е само едно от многото дела, по които е бил съдия, и по негови думи нямало особена причина да го помни като особен случай в кариерата си.

 

Информирани за онази сбирка в Клуб „SS“ през 2014 г. обаче коментират, че едва ли някой друг, освен шефът на Спецсъда, е имал право да даде зелена светлина за ведомствения банкет. После, допълват запознати, имало и още няколко тържества на колектива по различни поводи, на които е присъствал Нотариуса, но вече не като домакин, а като гост, който просто наминал да види и да се поздрави с познатите си спецправисти.

 

Съдия Георги Ушев 

 

Не твърдим, че всички магистрати трябва да се сложат под общ знаменател, но както настояват и запознати,  парламентарната комисия и тази във ВСС, които бяха създадени, за да проучат дейността на Нотариуса, задължително трябва да изследват въпроса, имало ли е сбирки на Спецсъда с участието на Божанов, правен ли е служебен банкет в Клуб „SS“. Както вече стана

известно, в Инспектората на Висшия съдебен съвет не са проверявали дали магистрати са посещавали частния Клуб „SS“. Те не били получили сигнали за това, въпреки че медиите гръмнаха по деликатния въпрос.

 

Оказа се още, че Инспекторатът към ВСС е прекратил 4 проверки срещу съдия Георги Ушев. Те били по сигнали, постъпили през 2019, 2020 и 2022 г, но завършили в коша. Не е известно какво е пишело в сигналите, нито от кого са били подадени. Самият Георги Ушев вече е съдия в Апелативния съд в София.

 

Засега парламентарната комисия беше запозната с участието Мартин Божанов – Нотариуса, в банкета на Районната прокуратура в Банско през 2021 г. „Не беше банкет, а едно неофициално събиране извън София, в хотел“, обясни пред комисията бившата шефка на най-голямата в страната прокуратура Невена Зартова. Тя уточни: „В ресторанта присъстваха и други посетители, огромен ресторант. В разговор с мои колеги установих, че той действително е присъствал на тоя банкет. Чух слухове кой колега би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация“.

 

Оказа се, че по спомени на други участници в банкета в Банско, на който се е появил Божанов, лично Зартова го е представила на седящите на нейната маса.  Знае се и на чия маса е седнал след това Божанов.

 

Тази седмица пред ВСС прокурорката Десислава Въткова от Районната прокуратура допълни картинката от банкета през 2021 г. Тя сподели, че Невена Зартова е била принудена от съдия Емил Желев, който по онова време работи в Спецсъда. Сега правораздава в Административния съд на София – област. Според разказа на Въткова, Зартова и Желев не останали до края на тържеството, а заедно си тръгнали по-рано. Съдия Емил Желев преди време се оказа в списъка на магистрати със сметки в чужбина. В декларацията си пред Инспектората на ВСС, той е записал, че има 8000 евро в сметка в чужбина. Уточнил е, че парите са спестени от заплати.

 

Като се проследи какво се случва зад кулисите на съдебната власт, какви наивници трябва да са българите, а и чуждите инвеститори, че да повярват на нашите безпристрастни и почетни магистрати?

Източник: Уикенд, crimesbg.com