Шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова се готви да хвърли оставка заради убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и последвалите разкрития за тежки обвързаности в съдебната система и подвизаващите се в Темида „брокери”, разкриват хора от държавното обвинение.

В СРП се разправя, че Невена Зартова, която зае поста на 7 ноември 2019 г., била една от близките приятелки на Мартин Нотариуса и като такава се видяла принудена да подаде оставка.

Според запознат, Зартова се коментирала и връзка на районен прокурор №1 със скандалното оправдаване на заловената пияна зад волана Марчела Панталеева, старши експерт в дирекция „Публична комуникация“ към администрацията на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

Екшънът се разигра на 21 март 2021 година в 3, 55 часа през нощта по време на пандемията от Covid и ограничителните мерки, свързани с нея.

Марчела Панталеева излезе суха от скандал с пиянско шофиране

В ранния час автопатрул на 6-о РПУ спира за проверка луксозен мерцедес, управляван от Панталеева, в столичния кв. „Гоце Делчев“. Тест с дрегер на място показал 1,92 промила алкохол. Полицаите я карат за кръвна проба в болница „Света Анна“. По-късно пробата показва 1,51 промила алкохол в кръвта.

Образувано е досъдебно производство №621/2021 в Шесто РУ. На разпита в полицията се оказва, че Панталеева е шофирала колата на Спартак Друмев. Друмев, тя и приятелката му Никол Толева били заедно в заведение „Джанам“ на бул. „България“. Заради Covid мерките кръчмата затворила в 22,30 ч, но собственикът им бил приятел и те продължили купона до 3,20 след полунощ. Според показанията двойката Друмев-Толева употребили голямо количество алкохол, а Панталеева „само две чаши бяло вино“. Според младши прокурора от Софийска районна прокуратура Георги Иванов, водещ досъдебното производство, „вместимостта на двете чаши бяло вино не могла да се установи от разследването“.

Компанията тръгнала да се прибира, но възникнал спор кой да кара автомобила на Друмев. Панталеева, според показанията, го убеждавала да ползва услугата „дринк енд драйв“, но той отказал, защото „управлявал луксозен и мощен автомобил и не желаел други да го управляват“. Накрая се разбрали зад волана да седне Панталеева, която да закара двойката в дома им.

Според показанията в досъдебното производство „свидетелката Панталеева карала много бавно автомобила, защото бил много голям, мощен и валяло сняг“. Колата , обаче, е спряна от полицейски автопатрул за проверка на ул. „Солун“ в посока бул. „Гоце Делчев“.

Полицаите били двама, като единият по същото време проверявал друга спряна кола. При поискване Панталеева дала документи, а униформеният отишъл да ги провери в патрулката.

Проверката продължила „пет-десет минути“, което силно „обезпокоило“ Марчела Панталеева, според младши прокурора Иванов. „Започнало да и става лошо и имала чувството, че ще припадне“. Споделила това на своите приятели. Тогава Друмев, който седял на предната дясна седалка,ѝ дал бутилка с уиски „да се успокои”.

„Свидетелката Марчела Панталеева била толкова притеснена и въобще не подложила на критика съвета му, отпила 10 глътки от бутилката“, пише прокурорът Иванов в постановлението за прекратяване на разследването от 18 май 2021 година. След като пила уиски, Панталеева е поканена да даде проба с тест за алкохол, който показал 1,92 промила в кръвта й. Час по-късно кръвната и проба в „Света Анна“ отчела 1,5 промила алкохол.

След всичко това младшият прокурор Иванов от СРП преценява следното:

„Прегледът на събраните доказателства води до логическия и доказателствено обоснован извод, че настоящото наказателно производство следва да бъде прекратено, тъй като деянието не е извършено”….

Остава да гадаем дали експресните действия на младшия прокурор от Софийска районна прокуратура по прекратяване на досъдебното производство срещу експерта в Дирекция „Публична комуникация“ към главният прокурор са били безкористни и при спазване на буквата на закона, борбата с мафията и в името на справедливостта за българските граждани, или са били инспирирани от някой него висшестоящ началник, недвусмислен е намекът на въпросния запознат.

Припомняме, че в края на октомври 2023-а прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу Невена Зартова.

Предложението дойде от заместник-главния прокурор Мария Павлова. То е изготвено въз основа на доклад за работата на Софийската районна прокуратура (СРП) от 1 януари 2022 г. – до 31 юли тази година.

Прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП)  извършили 58 проверки на прокурори от СРП, при които е установена липса на ефективен надзор над наблюдаващите прокурори. По част от досъдебните производства са констатирани нарушения на организацията на работата

Според магистратите от ВКП само в два от случаите Невена Зартова е упражнила правомощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ заради пропуски в работата.

В предложението се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на административния ръководител на СРП засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт.

Обект на проверка са станали и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона.

Припомняме, че през август 2023-а и.ф. прокурор №1 Борислав Сарафов поиска оставката на шефката на СРП. Невена Зартова от своя страна посочи, че не знае какво е законовото основание за това.

Източник: narod.bg