Лансирайки името на Десислава Атанасова за конституционен съдия, Бойко Борисов в момента прави мюре за проверка на общественото мнение. Оказва се, че готвеното й назначение в съда, далеч не е толкоз сигурно, както се говореше преди три седмици в кулоарите на парламента, тъй като юристката била спомената само за сондиране на мнения. ГЕРБ и изобщо властта, са изправени пред сериозен проблем с качествени юристи в събранието, а единственият конституционалист в сглобката в момента е правосъдният министър Атанас Славов.

 

Номинациите на депутатите за попълване на състава на Конституционния съд трябва да приключи на 11 януари. Името на Атанасова се завъртя из медиите като бъдеща номинация на ГЕРБ и почти сигурен нов магистрат в най-върховния съд на държавата, въпреки че тя е била само юрист на болницата в Алфатар, а в съд не е влизала от 20 години.

Назначението на Десислава Атанасова за конституционен съдия не е толкоз сигурно

В типичния си стил Борисов пуснал слуха за председателя на групата на ГЕРБ из медиите, за да сондира общественото мнение, дали подобно назначение би било изобщо прието от нацията. Всъщност имената, които се въртели из кулоарите на ГЕРБ за по-сигурни бъдещи съдии са на бившия министър Екатерина Захариева и на юриста Радомир Чолаков.

 

Две места са нужни да се заемат в КС от депутатската квота, и то бързо, тъй като управляващите бил паника заради ветото върху новата Конституция, което обеща да наложи президентът Радев и заплахата, че ще даде текстовете на съда. В момента президентската квота в КС надделява и там съдии са отявлени привърженици на държавния глава като Янаки Стоилов и Атанас Семов, а останалите от квотата на президента са Филип Димитров и Мариана Финкова. На този фон парламентът има само двама съдии и бързо трябвало да се заемат овакантените постове, за да може магистратите да решат благосклонно за сглобката сагата с новата конституция, разказват депутати. В десницата също бързат да попълнят квотите и на този етап се завъртя името на ген. Атанас Атанасов, който не отрече, че има индикации за номинирането му, но призна, че не би се чувствал на мястото си в съда.

 

Спрегнало се и името на правосъдния министър, който остро отрече да има нещо общо с подобни намерения и обяви, че няма да напуска поста си. Проф. Екатерина Михайлова, позната като Класната по времето на Иван Костов, също била оглеждана от ДБ за съдия, а от „Продължаваме Промяната“ се видели в чудо, защото нито един от техните юристи и в събранието, и извън него, не покривал изискванията за 15-годишен юридически стаж, за да бъде номиниран, и оставали с пръст в уста без кандидатури.

Източник: Уикенд