Името на Мариела Нордел изплува в афера за милиони

Името на готвачката от "Мастър шеф" Мариела Нордел изплува в скандална афера. По времето, когато Веселин Близнаков беше начело на Министерството на отбраната, тя имала намерение да построи плаващи хотели и казина край Варна. По-точно обявила това, но до реализацията му така и не се стигнало.

Амбициозната готвачка по онова време била пиар на шведската компания „Океаник криейшънс”, чийто шеф бил съпругът й Рони Нордел. Медиите гръмнали с информацията, че чуждестранната фирма започва грандиозен проект заедно със заводите ТЕРЕМ, научи "Уикенд".

За реализацията на плана били необходими цели 100 декара площ, на чиято територия се намират строителната площадка на военния завод. Уговорката били ТЕРЕМ да преотстъпи терена, а в замяна да получи от шведите иновативна технология, известна само в скандинавските държави.

Мариела Нордел е човекът, обещал прокарването на тази технология. До момента, в който тя живеела в Швеция, иновацията била достъпна само на военноморските сили там. Тя обещала да пренесе иновативната технология на Черно море.

Според мълвата, съпругът на готвачката притежавал патента върху иновацията и благодарение на нея металът за строежа на плаващите хотели и казината ще бъде вечен.

Източник на "Уикенд" разкри, че през 2006 година семейството на Мариела Нордел подписало меморандум за съвместно сътрудничество с ТЕРЕМ.

С цел изграждането на по-голям авторитет пред военния завод, семейство Нордел представили договори за сътрудничеството на компанията им с големи компания в Южна Америка. Оказало се, че те са просто предварителни договори и до съдружие така и не се стигнало с тях.

[caption id="attachment_452170" align="alignright" width="300"]Мариела Нордел Мариела Нордел искала да строи плаващи хотели и казина[/caption]

Проектът на Мариела Нордел бил на стойност 60 милиона евро. Първо трябвало да бъде построен хотел "Мая" по поръчка на голяма мексиканска компания. С проектирането му се заели видни пловдивски архитекти.

Още едно скандално разкритие за готвачката от "Мастър шеф" излезе наяве. През 2003 година тя и съпругът и заедно с Менко Менков се опитали да купят корабостроителницата във Варна чрез компанията "Фисон инвест", пише Хот арена.