Евродепутатът от ДПС и съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ – Илхан Кючюк е обект на разследване от Европейската прокуратура заради неправомерно назначени от него през последните10 години сътрудници, чрез които е успял да източи приблизително около 3 милиона лева от хазната в Брюксел. Разследването срещу Илхан Кючюк се води от службата на Европейската прокуратура в България след санкция от Лаура Кьовеши, като в следващите седмици предстоят разпити на няколко от бившите сътрудници на чевръстия миньон от с. Петко Славейково.

 

Оказва се, че за 10-годишния си престой в Европейския парламент Илхан Кючюк грубо е погазил правилата като неправомерно е назначавал за свои сътрудници в България функционери на ДПС, заемащи партийни длъжности на местно , общинско и областно ниво – председатели на общински структури и младежки председатели и зам.-областни председатели.

Сътрудниците на Илхан Кючюк са прибирали месечни заплати от Брюксел в общ размер от 30 000 евро, като съществуват съмнения, че Кючюк е прибирал под масата половината от възнагражденията на депесарите. Сред неправомерно назначените на хранилка в Брюксел протежета на Илхан Кючюк са областната председателка на младежката структура на ДПС в Ловеч Виолета Ивайлова, която в продължение на 8 години е усвоявала по 3000 евро месечна заплата, служителят в шуменската дирекция на Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ Севгин Хилми, председателят на младежката структура на ДПС в Шумен Васил Петков и общинският съветник от Никола Козлево Турхан Каракаш.

 

Въпреки че са трудово устроени на други длъжности, съветниците на Илхан Кючюк са получавали заплати и от Европейския парламент.

Такъв е случаят и с настоящия депутат Валентин Тончев, който дълго време беше сътрудник на Илхан Кючюк в ЕП, макар да бе председател на младежкото ДПС.

 

Публична тайна сред актива на ДПС е, че Валентин Тончев е любовник на Кючюк, заради което е наричан презрително „мъжка секретарка“. Според мълвата, която се носи в редиците на депесарите, Тончев все още е интимен с Кючюк и заради него евродепутатът е монтирал златно биде в банята на новата си къща в затворен жилищен комплекс в софийския квартал „Симеоново“ – така де, да се подмива със стил!

 

Според  запознат със стартиралото разследване срещу Илхан Кючюк, евродепутатът бил особено притеснен да не бъде предаден от някой от доскорошните си подчинени, който принуждавал да му връщат под масата половината от заплатите си. През последните дни Кючюк провел серия от срещи с повечето от бившите си сътрудници, които умолявал и заплашвал да си затварят устите.

 

Същевременно стана ясно, че Илхан Кючюк е попаднал в полезрението на гръцките служби за сигурност заради своя визита в Северен Кипър от ноември 2023 г., организирана от „Културното дружество на българските турци“, по време на която е провел серия от срещи и е подбуждал към революция и сепаратизъм.

 

Северен Кипър е непризната държава, заемаща северната част от остров Кипър, а Турция е единствената държава, признала независимостта й. През последните няколко години Илхан Кючюк многократно е посещавал Северен Кипър уж за да посредничи за мирни преговори между Гърция и Турция. Той обаче е подозиран, че прокарва геополитическите интереси на Ердоган, макар да е евродепутат.

Източник: Уикенд, crimesbg.com