Около новия гръцки премиер Алексис Ципрас витае харизма

Алексис Ципрас е комунист и фен на Че Гевара, но и истински любител на лукса и сладостите в живота. Умира за черен хайвер. Облича се в маркови дрехи и притежава маниерите на истински джентълмен. Винаги усмихнат младок без вратовръзка, който може да се превърне в яростен съперник, драпащ на всяка цена до успеха – пише „България днес”.

Възгледите на Алексис Ципрас

Победителят в гръцките избори Алексис Ципрас, който обещава да спаси страната от смъртоносната хватка на дълговете, но в същото време заплашва да преобърне цяла Европа, има много лица, кое от кое по-противоречиви – коментира изданието.

[caption id="attachment_435533" align="alignleft" width="300"]Алексис Ципрас винаги е елегантен Алексис Ципрас винаги е елегантен[/caption]

40-годишният лидер на радикалната левица СИРИЗА се включва още като студент в редиците на младите комунисти. Участва в честите протести в университетите. По това време в Гърция има две комунистически партии, обединени в коалицията „Синасписмос”. Алексис Ципрас поема най-лявото крило и успява да привлече симпатизанти с призивите си за реформиране на левите партии и освобождаването им от изкушенията на капитализма и властта. Вдъхновен от италианския еврокомунист Енрико Берлингер, той лавира между крайното ляво и дясно и събира последователи, които хем са недоволни от дългогодишния монопол на двете партии – ПАСОК и Нова демокрация, хем искат запазване на социалните блага, но в същото време и силна държава. През 2004 г. той се изкачва до шефското място на новосформираното ляво обединение под името СИРИЗА. Следва неговият политически възход, който осъществява не без своята харизма.

Коя е половинката до Алексис Ципрас? Левият гръцки политик живее на семейни начала с компютърния инженер Перистера Бациана. Двамата се запознават още като тийнейджъри в гимназията през 1987 г., после заедно влизат и в гръцкия комсомол - организация на младите комунисти. Имат двама синове. По-малкият е кръстен Ернесто в чест на известния революционер Ернесто Че Гевара. Алексис Ципрас редовно играе футбол за удоволствие и е върл фен на гръцкия „Панатинайкос”.