Тежката финансова ситуация, в която се намира страната ни се отрази пагубно не само на обикновените хора, а и на мафиоти от калибъра на Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата, които са на прага на оцеляването.

 

Според най-актуалната мълва в ъндърграунда, Баретата е закъсал доста сериозно във финансов план. Пробвал да се прикачи към вдовицата на Алексей Петров – Ива Павлова и да управлява част от бизнеса на разстреляния си авер, но се оказало, че структурите са в доста окаяно състояние и имат предимно дългове.

 

В момента Златомир Иванов се явявал нещо като „консултант по сигурността” на жената, с която Трактора живееше, и дъщеря му Диляна, но това се изчерпало предимно с охранителни мерки, което не носело кой знае какви приходи. Голямата амбиция на гангстера – да осъществи контрол над застрахователната компания „Лев инс“ в момента удря на камък, тъй като има сериозен спор между акционерите. След убийството на Алексей Петров има сериозен срив в дружеството, като очакванията са същинските проблеми да лъснат догодина. В момента така или иначе най-голямата част от откраднатите в София коли са застраховани в „Лев Инс”.

Големите планове на Златко Баретата удариха на камък

Като пример за мащабите на кризата, ударила един от шестимата най-влиятелни наркобосове според Центъра за изследване на демокрацията, се вижда необяснима рокада, която Златко предприел с колата на жена си Калина.

 

Доскоро съпругата на топ разбойника яздеше БМВ за 150 000 лева, днес вече се измъчва зад волана на вехто Ауди Q3. „Няма и това е. Бизнесът не върви, Златко си прави оглушки за ударно завръщане в голямата игра, предпочита спокойствието, но то си има цена – безпаричието“, коментира запознат с драмата.

 

От скъсания джоб на боса страда не само съпругата Калина, но и личните му охранители. Тумбата „гардероби“, които бившият антимафиот нае след атентата срещу него в началото на 2013-а, са оставени в лапите на нищетата със смешната заплата от 1 500 лв. – сума, за която никой не би си сложил главата в торбата.

 

През 2012 г. Златомир Иванов бе осъден на 17 години лишаване от свобода от Софийския градски съд като ръководител на организирана престъпна група и като подбудител в убийството на Румен Стефанов – Алфа. Баретата обжалва присъдата, но преди делото на втора инстанция бе прострелян с 4 куршума на стълбите пред Съдебната палата на пъпа на София.

 

Баретата постепенно се възстановява. Научил си е урока обаче и в следващите години при всичките си явявания в съда е обграден от внушителна охрана. Разследването за стрелбата стига до задънена улица. Криминалистите така и не установяват кой е стрелял по Иванов. Именно заради покушението, което едва не го прати в гроба, Баретата наля близо 10 млн. в маниакални охранителни мерки. След стрелбата босът развил параноя, близко до психическо разстройство, че всеки момент може отново да бъде гръмнат. Поради тази причина въвел супермерки за опазването на живота си. най-новите охранителни придобивки на Златко били два дрона, купени за по 20 000 евро. Летателните апарати били взети чрез специална поръчка от САЩ, от производител, който работи и за Пентагона. Дроновете могат да останат във въздуха с едно зареждане близо 16 часа. Оборудвани са с последно поколение камера. От височина близо 1000 метра дроновете предават кристално чиста картина какво се случва на земята. Баретата си ги е купил, за да патрулират в небето в района на дома му в столичния квартал „Драгалевци“. Близки до бандита разкриват, че той лично навигирал дроновете и избирал маршрутите им. Машините са само с охранителна функция, а не нападателни.

 

Отпреди 10 години останал навикът да носи 24 часа в денонощието бронежилетка немско производство с най-висока степен на защита, чиято цена била близо 5 000 евро.

Източник: Уикенд, crimesbg.com