Експертите съветват да забравите за тарикатлъка да купувате нарязани колбаси от щандовете в магазина с идеята да ви излезе по-евтино на грамаж. Още повече, ако ви предлагат луканки и салами „в акция“. Ако въпреки предупреждението се изкушите да го направите, то тогава имайте предвид, че трябва да ги изядете до ден-два, тъй като в противен случай ще ги изхвърлите.

 

Другата грешка, допускана от купувачите е, че не гледат срока на годност, отбелязан на етикета, а са изкушават да купят от няколко вида заради ниската цена. Обръщайте внимание на надписа „Консумирай до…“, защото именно там е уловката.

Вече нарязаният колбас е с много по-малка трайност от стоката в опаковка, която е вакуумирана и поставена в хладилната витрина. Най-често вкусната, идеално нарязана луканка или филе, трябва да бъде консумирана до ден, най-много два след закупуването й, тъй като вкусните кръгчета се развалят много бързо, дори и да ги съхранявате в хладилник.

 

Освен това ще попият всевъзможни миризми от останалите продукти в хладилника, което ще компрометира вкуса им. 

Проблемът в повечето случаи се крие в това, че хипермаркетите злоупотребяват с промоциите, пускайки с най-голямо намаление продуктите, чиято трайност е най-кратка.

 

Особено внимание трябва да проявите към нарязаните шунки и меки колбаси, които изглеждат доста примамливо, но в същото време са доста крехки откъм трайност. В противен случай може да се окаже, че са започнали да дъхат на застояло и да не стават за ядене още на следващия ден.

 

На всичкото отгоре най-често колбасите биват напъхани в найлонови пликове, а не в амбалажни такива, което допринася допълнително за по-бързото им разваляне. Затова специалистите по хранене съветват преди да приберете шунката в хладилника да махнете найлоновата опаковка и да я загънете в хартия, тъй като така ще е по-трайна.

Източник: Уикенд