Кой използва Доналд Тръмп и управлява държава в държавата?

Има ли държава в държавата и кой управлява Доналд Тръмп? Майкъл Флин подаде оставка само четири дни, след като бе установено, че е разговарял с руския посланик в САЩ и предизвика скандал. Тази оставка дава рядката възможност да се "надникне" зад кулисите и да се види, как наистина работи така наречената "deep state", т.е. американската "скрита държава", пише Foreign Policy. Този термин означава, че има правителство или вътрешна структура, която работи "на сянка". Тя контролира или влияе на ключови елементи в държавната политика и нейното значение се усети тези дни в САЩ- при администрацията на новия президент Доналд Тръмп. Медиите в САЩ се надпреварваха да търсят, кой е отговорен за изтичането на информация и шумно се заговори за "държава в държавата".

Кой стои зад президента?

Тайните служби. Най-общо казано администрацията в сянка, се ръководи от шпионажа. Подслушват се всички от екипа на Доналд Тръмп, включително и самия президент. Макар самият той да няма представа какво се случва с повече от половината информация, която те събират за него. Или за приближените му. Бързо стана ясно, че ФБР и НСА активно следят телефонните линии и са видели съобщенията, които Флин е изпращал на руския посланик. Въпреки че по принцип името на човека, който е под наблюдение е строго поверително, това е един вид публична тайна. И посланикът Кисляк, с който е общувал Флин, вероятно е подозирал, че е под наблюдение.

Как се изгражда правителство в сянка?

Най-често става въпрос за висши политически фигури или икономически лидери, които контролират ключови ресори и ресурси в страната. Именно те в действителност ръководят и действията на Тръмп. И докато предишните президенти търсеха подкрепа на Върховния съд, медиите и външни партньори, Тръмп ползва други за свой гръб. Не толкова големите корпорации, а средния и малкия бизнес, които му помогнаха да вземе властта. [caption id="attachment_508844" align="aligncenter" width="577"]Държава в държавата управлява Доналд Тръмп Държава в държавата управлява Доналд Тръмп[/caption] И очевидно не е в състояние да се справи с управлението в момента. Тъй като тепърва се учат.