Княгиня Калина, която тези дни влезе в новините с пиянското си каране, и синът й Симеон-Хасан са единствените наследници на Симеон Сакскобургготски, които получават българско гражданство.

Това става с президентски указ през 2013 г., по време на първото правителство на Бойко Борисов. Както си припомнят запознати, княгинята и синът й вземат гражданство със силните протекции на самия Борисов и при удивително кратки срокове, нещо немислимо за простолюдието.

Официално тогава е съобщено, че Калина искала да участва като българска представителка в състезания по конен спорт и затова й били нужни нашите документи. После така и не се чу нищо за нейни изяви като жокейка.

Юристи може би не случайно свързват интереса на особите към българското гражданство закона, който тогава изисква българско гражданство при собственост върху земя. Известно е, че в онези години на Сакскобургготски са върнати земи, гори и дворци.

На служителите в правосъдното министерство е издадена заповед само за няколко работни дни да подготвят цялата процедура. Бивши служители в дирекцията за българско гражданство обаче са останали с горчив спомен не заради тези къси срокове, а защото били задължени да съберат пари за таксите на документите на Калина и сина й!

Такъв жест не е правен за никого, но в случая чиновници със заплати от по 1000 лева са накарани да даряват за въпросните такси.

ЦАРСКА АВАНТА: Наши чиновници платили БГ гражданството на Калина и Симеон-Хасан

Иначе те не са кой знае колко високи – 250 лева за Калина и 20 лева за паспорта на сина й. Царските наследници се оказва, че не са си платили навреме и някакви други такси и затова чак след 5 години, когато вероятно е намерено кой да им ги плати, те получават пълния комплект документи.

По времето, когато Калина и Симеон-Хасан получават българско гражданство министър на правосъдието е Диана Ковачева, която сега е омбудсман на републиката и участничка в конкурса за съдия в Европейския съд по правата на човека.  В нейната канцелария, както и в кабинета на Бойко Борисов са направени тържествените снимки за спомен от паметния ден, в който са връчени паспортите на Калина и Симеон-Хасан.

Както се разчу, през уикенда Калина катастрофира със сузукито си пред хотел „Мура” в Боровец, а дрегерът отчете 1,5 промила алкохол в кръвта й. В нейна защита съпругът й Китин Муньос заяви, че случаят се преекспонира, само защото ставало въпрос за дъщерята на Сакскобургготски. Според него съпругата му била разстроена, защото папагала й избягал.

Любопитно съвпадение, че дрегерът отчете също 1,5 промила алкохол и в кръвта на евродепутата Ангел Джамбазки, който беше спипан, че кара пиян край Боровец на 8 декември 2019 г.

Пиянската изцепка на политика, който много се замогна след като отиде в Брюксел, е след купон в хотел „Ястребец”. Джамбазки от години е известен, че си позволява да кара след като е обърнал някоя и друга чаша. На връх студентския празник КАТ обаче го спипа и след като скандалът беше запазен 5 дни в тайна, гръмна доста ефектно в медиите. Беше съобщено, че на място дрегерът е отчел 1,5 промила алкохол. Джамбазки признал, че е пил, но настоял за кръвна проба. За разлика от него Калина отказа.

Пробата на Джамбазки, изследвана не както изисква законът – в най-близкия център на „Спешна помощ” – в случая Самаков, а във Военно-медицинската академия, която по това време е на подчинение на неговия партиен вожд и военен министър Красимир Каракачанов, даде резултат в негова полза. Оказа се, че е употребил алкохол под 1,2 промила, което води единствено до административна глоба. Ако се бяха потвърдили онези 1,5 промила, Джамбазки трябваше да се раздели и с високо, меко казано, платеното си депутатство, и с Брюксел. 

Тази история се запомни и с факта, че Джамбазки е единственият шофьор в страната, който е давал кръв не само в друго населено място, но и извън установения срок. Той е фиксиран до 45 минути, когато нарушителят е спрян в населено място с лаборатория и 120 минути в останалите случаи. Как е успял Джамбазки да прелети до ВМА за броени минути, остава мистерия и досега.

Нямаше и данни от анализ за наличие на наркотици в кръвта му, по-точно за такова изследване нищо не се чу, а по закон двете – за алкохол и наркотици вървят заедно. В крайна сметка господин патриотът се измъкна сух и невредим от скандала – глобиха го някакви си 1000 лв. и му прибраха  шофьорската книжка за година.

Царят съсипан от резила, мина на успокоителни

Вече цяла седмица Симеон Сакскобургготски запазва пълно мълчание по въпроса за дъщеря си княгиня Калина, която катастрофира пияна в събота в Боровец и вече има повдигнато обвинение за шофиране в нетрезво състояние.

Царската щерка бе тествана за употреба на алкохол, при което дрегерът е отчел 1,5 промила. Калина отказала да даде кръвна проба за наличие на алкохол в кръвта. С протокол за доброволно предаване колата, която е карала, бе предадена на органите на реда.

86-годишният бивш монарх е на успокоителни, от събота изобщо не можел да спи от притеснение, че неприятната случка съсипва репутацията на царската фамилия, на която Симеон II особено държи.

Самият той винаги е избягвал да се замесва в каквито и да било лични, политически или бизнес скандали и държи това да не правят и децата и внуците му. Калина обаче наруши това неписано правило на семейството и за грубото нарушение я грози затвор от 1 до 3 години затвор или глоба до 1500 лева.

Симеон и съпругата му доня Маргарита горещо се молели 51-годишната им дъщеря Калина да не влезе в затвора за резил на фамилията и да се отърве само с административна глоба. Досега княгинята, която е испанска и българска гражданка, не е имала други подобни нарушения, а и не е била осъждана.

Царското семейство вече е осигурило за екстравагантната царска особа най-добрите адвокати, които да следят хода на предварителното следствие, както и съдебното дело, когато се стигне до такова.

Преди дни наемателят на хотела, където стана инцидентът, разказа, че дъщерята на Симеон II била видимо пияна, боса, неадекватна и си е говорила сама по време на задържането ѝ. Според него Сакскобургготска ударила два пъти негов служител с телефона си, а също така отговорила на полицаите, че не знае името си и ЕГН-то си.

След това на мястото пристигнал съпруга на Калина и хора от антуража ѝ.

По думите на хотелиера те започнали буквално да я тъпчат с кисело мляко и изяли няколко кофички. По думите му, това било с надежда пробата ѝ за алкохол за излезе по-ниска. Наемателят беше категоричен, че твърденията, че той или някой друг е проявил агресия към нея, са напълно неверни.

Източник: narod.bg