Лондон и Техеран заявиха, че не искат война в Залива, но в същото време не спират да се нападат

След залавянето на два британски кораба в Залива, напрежението между Иран и Британия стана изключително сериозно. Лондон поиска от ЕС да създаде комисия, която да гарантира свободното плаване през Арабско море и проливите, а също така призова и за санкции срещу Техеран. Иранският президент Хасан Рохани от своя страна отговори, че страната му не търси война и иска мир. "Ние сме пазители на Арабско море и протоците, били сме и винаги ще бъдем такива. Иран не иска ескалация на напрежението в региона или конфликти с други страни и никога няма да започне война или конфликт", каза Рохани, цитиран от италианската информационна агенция АНСА. Той заяви, че не търси по никакъв повод сблъсък с Англия. Просто не желае страната му да става обект на мегаломанските планове за световна власт на Доналд Тръмп. Ситуацията се обостри, след като САЩ се оттегли от ядреното споразумение с Иран и наложи нови санкции на страната. В отговор Техеран реагира с пленяването на два военни кораба на главния съюзник на САЩ — Британия. Които по ирония на съдбата първи подкрепиха санкциите. Демонстрацията на сила имаше само една цел — да покаже, че в Персийския залив няма да позволят американския президент да се разпорежда, както желае. Лондон обаче реагира много враждебно на намесата и заплаши да даде въоръжен отговор. Междувременно призова ЕС да създаде комисия за контрол и мониторинг на движението на корабите в Залива. И заяви, че ще подкрепи нови санкции срещу Иран, като наказателна мярка за извършените нарушения.

Разделяй и владей

Зад ситуацията в Залива обаче се вижда не просто сблъсък между две държави, а дългата ръка на Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп преди ден заяви, че може да предизвика и потуши само за дни война в Афганистан. Но не иска, тъй като би довела до смъртта на милиони жертви обитаващи региона. Посланието беше доста двусмислено и очевидно отправено към Ирак и Иран. Багдад вече заяви, че няма да подкрепи каквито и да е санкции срещу Иран. Това бе изяснено след неколкочасова среща между президента на Иран и премиера на Ирак Адел Абдул Махди. "Задълбочаването на сътрудничеството между официалните Техеран и Багдад допринася за стабилността и сигурността в региона", заяви иранския президент Рохани по този повод. Интересното е, че часове след тези изявления на Рохани, в Лондон също излязоха със своя позиция. Въпреки че все още са бесни от случващото се в Персийския залив, Джереми Хънт, ръководител на британската дипломация, заяви от името на правителството, че "Британия няма да позволи напрежението с Иран да ескалира, което се случи, след като САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение и наложи нови санкции на страната". Той добави още, че кралството няма да участват в политиката на Тръмп за "максимален натиск" и Лондон ще продължи да се придържа към международния договор от 2015 година за ограничаване на ядрената програма на ислямската република, пише "Блумбърг".

Петрол, кръв и вода

Въпросът, който все така остава без отговор обаче е прост — какво стои зад поредната криза в Персийския залив? Американският президент Доналд Тръмп опитва да възстанови позициите на САЩ в региона, след като Барак Обама отслаби хватката над Мала Азия и се фокусира повече върху вътрешната политика на САЩ и укрепването на страната отвътре, а не отвън. Тръмп от своя страна иска контрол над ядрените оръжия в региона, петрола и разбира се да превърне Америка в абсолютен лидер в световния бизнес и икономика. Затова и президентът доста безогледно използва всички възможни механизми, за да го постигне. А една стабилна и добре развита ислямска държава в Персийския залив би се оказала сериозна спънка за американските интереси на източните пазари. А да не забравяме и факта, че война в Залива би се отразила отлично на американската икономика. Неслучайно военната индустрия е водещ отрасъл за САЩ. [caption id="attachment_598326" align="aligncenter" width="300"]Иран отрече да търси конфликт с Англия в Залива сн. You Tube Иран отрече да търси конфликт с Англия в Залива сн. You Tube[/caption] Освен петрол обаче, Иран държи да получи контрол върху най-ценния ресурс на планетата — водата. И то не само върху водните пътища в Арабско море и Залива, но и върху самата вода. Районът има сериозни проблеми със засушаването и климата, а войната в Сирия само влоши нещата. Замърсяването на въздуха, химическите оръжия, унищожаването на ценни природни ресурси — всичко това се отразява пагубно върху целия регион. А който държи водата в района може да контролира всичко.