В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади, че двама от прокурорите от СГП, са получили заплахи за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, другият, който е жена, е намерила кръст от клонки пред входната си врата. Това съобщи главният прокурор Борислав Сарафов пред ВСС.

 

Той изпраща доклад на министър Атанас Славов, за да им бъде осигурена защита.

 

На заседанието присъстват осем от членовете на Съдийската колегия. Отсъстват Боян Магдалинчев, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, шефът на ВАС Радомир Чолаков, защото са в отпуск. На заседанието присъства и правосъдният министър Атанас Славов. Съдия Владислава Цариградска, която обяви, че е била заплашвана от Мартин Божанов, също беше на заседанието.    

 

Сарафов обясни, че на 6 февруари наредил на дирекция "Информационно обслужване" в прокуратурата да направи справка  за преписките срещу Божанов. До края на месеца трябвало да се направи обобщена информация кои са прекратени и кои може да бъдат възстановени. Също така започнала ревизия на Софийската районна прокуратура.  Това можело да се направи в рамките на неговата компетентност.

 

Атанаска Дишева спомена за десетки разрешения за СРС-та спрямо магистрати, но нямало данни за образувани досъдебни производства.  

 

"От 2018 до 2022-а има над 150 разрешения за СРС по отношение на магистрати, данните са предоставени на ВСС от съдия Цариградска. 150 магистрати за период от четири години са  подслушвани, следени, твърде вероятно и в служебни помещения, какъвто е случаят с магистрата от Варна", наблегна Дишева.

 

"Не съм подготвен за отговор, защото не знаех, че ще ми бъде зададен. Няма как да извадя от джоба си подобна информация", отговори Сарафов.

 

Дишева го попита дали е имало специализирано звено в СРП, използвано "като шпицкоманда по време на избора на Иван Гешев". "В момента в СРП не съществуват никакви звена и никакви отдели. Закриването им е станало през октомври м.г. със заповед на административния ръководител Невена Зартова", каза Сарафов. Той припомни, че е поискал оставката й и било образувано дисциплинарно производство спрямо нея.     

Източник: lupa.bg