Винаги бъдете нащрек на влизане в детски магазин и много внимавайте какво купувате. Първо помислете за безопасността на хлапето, въпреки изкушението да купите най-интересното и ефектно забавление за него, защото се оказва, че типично по нашенски магазините за детски стоки изобилстват от некачествени и опасни играчки, които далеч не са съобразени с възрастта и уменията на малчуганите.

 

За съжаление, проучванията доказват, че тъкмо детските стоки са в топ 3 на фалшифицираните стоки. Само у нас за година и половина експертите на агенцията за технически контрол са открили стотици хиляди фалшиви продукти. Проблемът обаче не спира до тук, защото и много от оригиналните стоки се оказват опасни.  

 

Като начало – възмутително е, че най-рискови се оказват точно джаджите за най-малките, дори за бебетата. Защото в магазините продължават да се продават опасни дрънкалки, които лесно се чупят, а са пълни с малки топченца, които могат да бъдат погълнати. Знае се, че бебетата слагат в устата си всяка дребна частичка и затова подобни залъгалки носят риск дори за живота на невръстните. Затова, бъдете внимателни, когато избирате дрънкулките за най-малките от 0 до 3 години.

Макар на всеки да му се иска да купи нещо по-икономично, препоръчително е да не купувате най-евтините – все пак тези с по-висока цена имат по-висока сигурност.

 

Актуални проучвания сочат, че за по-големите деца най-опасни са тротинетките, скутерите, ролерите и спинърите.

 

Въпросните модерните джаджи имат метални топчета, които съдържат олово и други метали и тъй като децата трудно пазят стриктна хигиена, не е невъзможно дори да се натровят.

 

Евтините тротинетки и ролери пък са повече от напаст – децата и тийнейджърите ги засилват по улицата и ако чарковете са нестабилни, хлапетата може да се пребият на улицата. Затова най-добре не купувайте китайските боклуци, а издирете немско или италианско производство, за да сте сигурни за безопасността на децата си. 

 

Пазарните експерти препоръчват да бъдете много внимателни и с балоните. Сега, в топлите месеци не само абитуриентите, но и малките деца непрекъснато искат от родителите си пъстроцветни балони, които се предлагат по улици и паркове от всякакви пишман търговци. Лошо направените цветни забавления се пукат лесно и се пръскат под налягане в различни посоки. Балоните са много рискови за очите и ушите на малките.

 

Трябва да се знае, че при обработка може да се отдели опасен химичен елемент.

 

Проблеми идват и от нетърпимите звуци, които издават някои играчки, без да има възможност децибелите да се тушират. Някои от тях са направени така, че звукът надвишава 60 децибела, което е степени над допустимата норма. Най-евтините играчки нямат регулатор за силата на звука, което е въпрос на немарливост и безотговорност от страна на производителя.  

Източник: Уикенд