Обществени поръчки за „Лев Инс“ като компенсация за приемането на нови правила за „Зелена карта“, които ощетяват компанията. Такива договорки е водил Алексей Петров с управляващите от правителството на сглобката, преди да бъде убит, предаде „Филтър“, като се позова на два независими източника във властта.

На 26 юли парламентът гласува промени в Кодекса на застраховането, срещу които Петров беше против в последните години. Бившата барета дори посещаваше ресорната комисия в Народното събрание при опит да бъдат приети въпросните промени. След съставянето на правителството обаче той не възрази срещу новите правила, с които застрахователите първо ще плащат щетите по „Гражданска отговорност“ в чужбина с банковите си гаранции, а после могат да обжалват.

„Лев Инс“ не е свързана по документи с Алексей Петров, но е публична тайна е, че той стоеше зад компанията и работеше в интерес на бизнеса й, включително като директор на Съюза за стопанска инициатива. През годините „Лев Инс“ беше упреквана, че отказва да плаща милиони от щети в чужбина, а Петров отговаряше, че. това е схема за измама, в която, участват и чиновници от България, които искат да променят правилата.

Архитектът на сглобката с „бонус“: 15 млн. от властта получава „Лев Инс“ на Алексей Петров

Колажът е от интернет

Соченият като архитект на сглобката Алексей Петров обаче прие новите правила, въпреки че беше в отлични отношения с част от депутатите в парламента най-вече от „Продължаваме промяната“.

Само месеци по-рано при служебния кабинет на Радев Петров даде отпор, включително по медиите, и осуети приемането им.

„Какво се е променило от април до юли?“, попита един от източниците на „Филтър“ и отговори: „Властта“. Именно с властта Алексей Петров е договарял публични пари за застраховки на институциите.

„Лев Инс“ навлиза ударно в търговете на държавата за застраховане в последните години, показа справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

За последните 3 години „Лев Инс“ е подписала договори за застраховка с държавни структури за над 15 милиона лева. Сумата надхвърля неплатените претенции от „Гражданска отговорност“ за инциденти в чужбина, които компанията е отказвала да осребри заради съмнения в измами.

Последните големи договори на „Лев Инс“ са с Министерството на отбраната. Те са два и са сключени на 20 април тази година, още при служебното правителство на Гълъб Донев.

Първият е за 1,5 милиона лева, а вторият е за 450 хиляди лева. Предметът е застраховане на личния състав, техниката и имуществото на армията и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които участват в задгранични мисии и операции във връзка с ангажиментите на България към НАТО, ООН и ЕС.

Най-големите договори за застраховане с държавата обаче „Лев Инс“ е сключила при управлението на четворната коалиция с премиер Кирил Петков, чийто баща Петко е приятел от бойните спортове на Алексей Петров, показват данните на агенцията.

Кабинетът на ПП, ДБ, БСП и ИТН управлява от декември 2021 до август 2022 г. Малко преди правителството да падне, през юни същата година, е открита процедура за 8,4 милиона лева за застраховки на структури в Министерството на здравеопазването.

Те са срещу пожари, природни бедствия, за „Гражданска отговорност“ и „Автокаско“, както и з злополуки с екипите на „Бърза помощ. „Лев Инс“ дели парите с други 4 застрахователни компании. През октомври същата година „Лев Инс“ подписва два големи застрахователни договора с държавна „Булгартрансгаз“. Стойността е малко над 1 милион лева, а предметът – застраховки „Каско и „Гражданска отговорност“ за автомобилите на държавния мастодонт.

При „сглобката“ „Лев Инс“ също не остава без договори за застраховки с държавата. На 31 юли сключва контракт с държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за 71 хиляди лева за застраховка на плавателните съдове.

На следващия ден подписват с „Комплексен онкологичен център“ ЕООД в Бургас за застраховка на лекарите и „Гражданска отговорност“ на автомобилите. Общата стойност на договора е 60 хиляди лева. През октомври „Лев Инс“ застрахова и Центъра за спешна помощ в София и болница „Св. Иван Рилски“ за по над 60 хиляди лева.

През последните месеци „Лев Инс“ сключва договори или участва в търгове за застраховки на Агенцията за бежанците, други болници, Министерството на транспорта и съобщенията и държавни предприятия.

Финансовите резултати на „Лев Инс“ за 2022 г. са публикувани в Търговския регистър наскоро. От числата се вижда, че компанията расте като обороти и печалби и е втора по пазарен дял с 14,95% след „Евроинс“ (собственост на „Еврохолд“, които купиха и ЧЕЗ), които то имат малко повече — 15,19%.

От отчетите на компанията става ясно, че имат големи договори за презастраховки с чуждестранни фирми от Европа, с които да си поделят разходите от ,Гражданска отговорност“. Особено активни в търсенето на партньори „Лев Инс“ са били през 2022 г., което според хора от бранша означава, че са се подготвяли за промените в Кодекса за застраховане.

Те бяха сред условията за присъединянето на България към Еврозоната и депутати подозират договорка на високо между правителството и Алексей Петров, който рязко смекчи тона при сглобка.

Най-лютата война на застреляния в средата на август бизнесмен беше с финансовия министър от служебния кабинет Росица Велкова. Точно тя направи предложението до Народното събрание за промените в кодекса, срещу които скочи Петров.

Източник: narod.bg