Наемният убиец, който свети маслото на екссъветника в ДАНС и застрахователен бос Алексей Петров на 16 август, по време на планинската му разходка из Витоша, е бил вълк единак. Запознати издават, че след екзекуцията, той не е напуснал местопрестъплението с колело, както се твърдеше в началото. Криминалисти, ангажирани с разследването на мафиотското убийство издават, че той се е оттеглил пеша, минавайки единствено през планински маршрути.

 

Четири месеца след екзекуцията на Трактора разследващите са отхвърлили напълно първоначалната версия, че килърът се е придвижвал с планински велосипед из Витоша, след което е бил прибран с автомобил от свои съмишленици.

 

Алексей Петров застрелян в гръб, убиецът веднага избягал в Гърция

„Прегледахме десетки камери за видеонаблюдение, проверихме стотици автомобили, минали в районите около Владая, Железница и Кладница. Бяха проверени и собствениците на всички мобилни телефони, чиито клетки са били активни в района около убийството.

Изводът е, че килърът на Алексей Петров се е оттеглил след убийството през планината, като от Витоша е стигнал до Рила, после до Пирин планина, а оттам по всяка вероятност е избягал в Гърция. Със сигурност убиецът е скрил оръжието, с което е ликвидирал Алексей Петров, някъде из планината.

 

Планинският преход на наемника му е отнел 4-5 дни. Това означава, че килърът е бил човек с отлична физическа и професионална подготовка, вероятно бивш или действащ командос“, твърди столичен криминалист.

Според думите му екзекуторът е подготвял прецизно месеци наред убийството на Алексей Петров, като е изучил в детайли навиците на своята мишена. Предположението на ченгетата е, че килърът е познавал отдавна Трактора и че е много възможно да е участвал пряко или косвено и в някои от предишните неуспешни покушения срещу бившия съветник в ДАНС.

 

Алексей Петров оцеля в три атентата, като най-сериозният от тях беше през есента на 2015 г., когато наемници стреляха срещу блиндирания му автомобил с два гранатомета, близо до дома му в кв. „Кръстова вада“.

 

Убиецът е чакал появата на Алексей Петров от укритие между две пътеки в подножието за лифта Бай Кръстю, като първо край гнездото минали двама от гардовете на Трактора, без да забележат опасността. Другите двама охранители са останали в лимузината му в подножието на Витоша.

 

„Алексей Петров е застрелян в гръб от 10-15 метра разстояние, след като е подминал убиеца. Първият куршум е рикоширал и е уцелил рехабилитаторката Мирослава Михайлова, наранявайки ръката и гръдния й кош. Впоследствие килърът се е приближил до жертвата си и му е пуснал два хидрошокови куршума от упор – един в сърцето и един в главата, като буквално е откъснал главата от тялото му“, разкрива столичен криминалист.

 

Нито един от гардовете на Алексей Петров не е видял покушението и последвалото оттегляне на килъра. Охранителите не са преследвали стрелеца, а са останали на място край ранената Мирослава. Сигналът за ликвидирането на Трактора е подаден на тел. 112 от инструкторката по тенис.

 

48-годишната Мирослава е била разпитана от криминалисти в „Пирогов“ малко след постъпването си в болница въпреки тежкото й състояние с реална опасност за живота. Според показанията й стрелецът е бил висок около 180 см, с камуфлажни дрехи и с шапка на главата.

 

„Не смеех да го гледам в очите, бях напълно скована от страх. Стреля в главата на Алексей, след това насочи пушката си към мен. Помолих му се: „Не ме убивай, имам малко дете! Затворих очи, а той си тръгна – остави ме жива“, разказва пред криминалистите Мирослава. Въпреки че рехабилитаторката на Алексей Петров е единственият свидетел, видял убиеца, тя не е успяла да опише лицето му в детайли.

 

Килърът не е оставил никакви следи в импровизираното гнездо, от което е стрелял, а опитът на ченгетата да извлекат негов ДНК материал от местопрестъплението е завършил с неуспех.

 

„Много малка е вероятността убийството на Алексей Петров изобщо да бъде разкрито някога. Въпреки това разследването продължава, като е изготвен списък на всичките му врагове, който е доста обемист“, разкрива ангажиран с разследването на покушението срещу Трактора. Криминалистите проверяват досиетата на бивши и действащи командоси от отряда на баретите заради съмнения, че килърът се е познавал лично с Алексей Петров.

 

Междувременно стана ясно, че Ива Павлова, жената до Алексей Петров и основен наследник на бизнеса му, е освободила екипа от охранители, допуснали началникът им да бъде ликвидиран, докато са на смяна.

 

Четиримата  гардове, както и още трима охранители, грижещи се за сигурността на Трактора, са били освободени от охранителната фирма „Лев секюрити груп“ на 1 септември. Според запознати, гардовете са били подложени на детектор на лъжата по искане на МВР дни след убийството на Алексей Петров, като всички са минали успешно полиграфа.

 

Любопитен детайл е, че само 2 месеца преди убийството на Алексей Петров бившият съветник в ДАНС е подменил почти цялата си охрана. Неофициално се твърди, че старите бодигардове на Трактора са го напуснали вкупом, тъй като той завишил изискванията си към тях и ги товарел с допълнителна работа, без обаче да вдигне заплатите им. Така охраната на Алексей Петров била поверена на нов екип гардове, които не са притежавали необходимия опит.

 

Само месец преди да бъде ликвидиран, застрахователят си поръчал нов блиндиран Мерцедес, плащайки за возилото почти 1 млн. лв. Трактора обаче така и не можа да дочака новата си лимузина.

Източник: Уикенд, crimesbg.com