Аферата по източването на КТБ се разплете

Най-близкият човек на Цветан Цветанов разплете аферата с източването на КТБ. Бисер Лазов, който е приятел и сътрудник на банкера съдейства на прокуратурата за разплитането на случая с източването на КТБ. Показанията, които той е дал, го превръщат в защитен свидетел по делото.

Бисер Лазов е съдружник и приятел на банкера от дълги години. Той е оказал пълно съдействие на следствието, за повдигането на обвинение срещу изпълнителния директор на КТБ - Орлин Русев, главния касиер, главния счетоводител и неговия заместник.

[caption id="attachment_416251" align="alignright" width="300"]КТБ Аферата по източването на КТБ се разплете[/caption]

Според показанията на Бисер Лазов, на 16 юни се е състояла среща между Иван Искров и Орлин Русев, по време на която последния е предупредил първия за опасността, в която се наира КТБ, поради тегленето на големи суми пари.

В присъствието на Иван Искров, Орлин Русев се е обадил на шефа си, за да обсъди с него вземанети на спешни мерки за стабилизирането на КТБ. Бисер Лазов разкри, че на 17 юни директорът на КТБ се е срещнал с него, за да му съобщи, че липсват 206 милиона от банката.

Орлин Русев отново потърсил шефа си. Телефонният разговор между тях се осъществил в присъствието на Бисер Лазов, който разкри, че Цветан Василев е наредил на подчинения си да изчисти касовата наличност чрез отпускането на фиктивни кредити към негови фирми.

Сумите по отпуснатите кредити са осчетоводени като дължими, без те да се изваждат в действителност от касовата наличност. Цветан Василев нарежда на Орлин Русев на следващия ден да се срещне с Иван Искров и да поиска отпускането на помощ за КТБ в размер на 250 милиона лева. Тъй като Орлин Русев получа категоричен отказ от шефа на БНБ, той лети до Виена, за да се срещне с шефа си. Там решават КТБ да бъде поставена под финансов надзор.

Счетоводители и програмисти правят опит по нареждане на главната касиерка за фалшифициране на документите за последните отпуснати кредити. Прокуратурата разполага с данни, че сумата от 206 милиона лева е била изтеглена от КТБ за периода от края на 2011 година до 19 юни, тази година, пише ПИК.