Изслушването на 17-те кандидата за 7 места в българския офис на европейския главен прокурор, Лаура Кьовеши започва. Те ще имат право да арестуват корумпирани кметове, общинари и политици от различни нива на властта. Процесът на препитаване ще продължи днес и утре, като изслушването на още петима кандидати е планирано за утре. Първите 12 кандидата ще бъдат интервюирани днес.

България има квота от 15 делегирани прокурори, но в момента само осем от тях са активни. След като Прокурорската колегия на ВСС одобри кандидатите, техните номинации се изпращат за окончателно одобрение в Люксембург, където колегиумът на европейската прокуратура взема последното решение. В българската делегация на колегиума участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори ще работят в България по евроделата.

Сред кандидатите е и Невена Зартова, районен прокурор в София, която беше свързана с бившия главен прокурор Иван Гешев. Тя е работила в съдебната система от 2005 г., когато беше назначена без конкурс, съгласно стария закон. Нейният 5-годишен мандат като районен прокурор изтича към края на 2025 година. Преди това е била експерт в парламента и работила в адвокатска кантора, принадлежаща на баща ѝ, Явор Зартов. Наскоро бившият главен прокурор, Борислав Сарафов, внесе предложение в Прокурорската колегия да се предприемат наказателни действия срещу Зартова поради небрежности в работата й.

17 се натискат за работа при Лаура Кьовеши – ето кои ще арестуват крадливи политици (ИМЕНАТА)

Изглежда, че и заместниците на Зартова, Иван Стефанов и Тодор Куюмджиев, също се кандидатстват за позиции на делегирани прокурори. Изслушването на Зартова и Куюмджиев е планирано за петък.

Останалите кандидати включват Бойко Атанасов, следовател от София, Георги Балков от Районната прокуратура в Плевен, Моника Михайлова-Митова, Валентин Ангелов, Светослав Милушев, Виолета Желева, Марин Малчев, Анна Каменова и Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, Бригита Байрякова и Александър Михайлов от Районната прокуратура в Пловдив, Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура и заместник-районния прокурор на Перник, Мирослава Чифчиева-Георгиева. Съдията Светомир Бабаков от Административния съд – София-област, също е подал документи за кандидатстване.

Това е петата процедура, предприета с цел попълване на местата за делегирани прокурори.

Източник: narod.bg