Тези дни Огнян Герджиков обяви, че царската партия се завръща и през януари ще свикат конгрес, след който ще поемат курс отново към политиката. Друг обаче е въпросът дали електоратът ще ги приеме пак на юнашко доверие, посочват политолозите.

Любопитното тук е, че новината идва само седмица, след като Симеон Сакскобургготски се срещна с митрополит Антоний – външният министър на руския патриарх Кирил Гундяев и одиозната посланичка Елеонора Митрофанова. 

Гундяев е доказан агент на КГБЛ, а визитата на протежето му у нас бе посрещната с възмущение и протест в центъра на София.
За сметка на това пък Сакскобургготски ги прие в резиденция „Врана“ и дори се снима с тях. 

Според анализатори, Москва отново залага на Сакскобургготски, макар русофилството му да не е така силно изявено като при „Възраждане“ или „Русофилите“ на Малинов. 
Като лоялен царедворец, Огнян Герджиков не спира да твърди, че заслугата България да е в НАТО и ЕС е именно на НДСВ. 
Припомняме, че партията на Сакскобургготски изчезна от хоризонта след отчайващи резултати на изборите. Повечето хора дори останаха с убеждението, че партията се е самозакрила. И така до миналата седмица, когато разбудилата се формация организира „експертна кръгла маса“, посветена на сигурността на българската граница с водещ Станимир Илчев.

Иначе на сайта на НДСВ последното съобщение е от есента на миналата година и е призив да се подкрепи Румен Радев на президентските избори. 
Въпреки отпадането на НДСВ от играта, видният царист проф. Даниел Вълчев през последните години непрекъснато се спряга като кандидат за премиер. Той е потенциалният кандидат при всяко служебно правителство. До този момент най-високият пост до който е стигал Вълчев, е вицепремиер и образователен министър. 

Далеч по-интересно е, че преди да стане политик, Вълчев е съдружник във фирма „Филимко“ с покойния лидер на кръга „Монтерей“ – Любен Гоцев. Именно на него и движението му се приписва връщането на Сакскобургготски през 2001 г. и активирането му в политиката. Управлението му обаче се оказа само прелюдия към връщането на БСП във властта. Сакскобургготски успя да заличи спомените за Виденовата зима и да направи плавен преход към правителството на Сергей Станишев. 

В личен план аристократът и фамилията му успяха да си върнат „Царска Бистрица“, „Врана“, „Ситняково“, „Саръгьол“, къщата в Баня и къщата в столичния квартал „Изток“, както и горите в Рила. Не им бе възстановен единствено чифликът в Кричим, с който остана да се разпорежда НСО.
След това по време на управлението на ГЕРБ, държавата си взе обратно имотите, а на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза останаха „Врана“ и „Царска Бистрица“.

През 2007 г. Яне Янев, който се изживяваше като борец срещу корупцията обяви, че в архивите на някогашното БЗНС, както и на ДС и на ЦК на БКП имало информация за агентурното минало на Симеон Сакскобургготски. Въпреки искането на партията му „Ред, законност и справедливост“ досието на царя да бъде разсекретено, това така и не се случи. Янев обаче посочи, че бившият монарх попада на мушката на руските тайни служби през 60-те години на миналия век. Той приема да бъде вербуван срещу периодично погасяване на дълговете му от хазарт, така става обикновен доносник на КГБ. 

Завръщайки се през 2001 г. като агент за влияние на чужди тайни служби, по молба на перестроечните кръгове и заобиколен от номенклатурни юпита, Сакскобургготски изиграва роля на спасител на социалистическата партия и по същество я реанимира, връщайки я обратно във властта през 2005 г.
Близо две десетилетия по-късно, НДСВ отново е задействана и дава признаци, че се събужда от зимен сън.
Източник: Уикенд 
 

Кремъл пак активира Симеон Сакскобургготски