Изкуственият интелект се превръща в универсален инструмент за дизайн на игри. Технологията подпомага създаването на по-адаптивни и предизвикателни игри и се превръща в основна концепция в света на гейминга.  Благодарение на употребата на изкуствен интелект игрите са в състояние да осигурят по-добро игрово изживяване, като създават реалистични ситуации и увеличават сложността спрямо уменията на играча.

Още от първата програма, което играе шах през 50-те години, видео игрите се свързват с изкуствения интелект. Усилията по разработването на AI машини, които станаха опитни на дъската за шах или Го, или пък успяха да надвият професионални покер играчи с по-високи покер ръце, доведоха до значителен напредък в изследванията за ИИ. На свой ред това доведе до развитието на нови и подобрени програми, които намериха своето трайно място в света на игрите.

В широк смисъл повечето видеоигри включват някаква форма на AI. Въпреки това съвременните методи на изкуствения интелект могат да бъдат приложени в отделни области, които подпомагат компаниите за игри да реализират и бизнес ползи. Например, чрез подобряване на фотореалистичните ефекти, генериране на съдържание, балансиране на сложността в играта и усъвършенстване на т.нар. неиграещи герои (NPCs), AI подобрява цялостното потребителско изживяване, като същевременно спестява бюджет и време на компаниите за игри.

Типични приложения на изкуствения интелект в игрите

 

Един от най-важните елементи в онлайн игрите е тяхната визия. Играчите търсят все по-реалистични сюжети с изпипани детайли и кристални HD графики. С цел подобряване на изображението AI инженерите използват системи за дълбоко обучение, които превръщат 3D визуализациите във фотореалистични изображения. Именно такава система и използвана в Grand Theft Auto 5. Най-модерните AI алгоритми за подобряване на изображението могат да преобразуват висококачествени изображения в такива, наподобяващи на реалния живот.

Друго приложение за подобряването на изображението във видеоигрите е чрез усъвършенстване на графиката на класическите игри. Основната идея зад този вид алгоритми е да се направи изображение с ниска разделителна способност, което да се превърне във версия, която изглежда по същия начин, но има много повече пиксели. Този процес се нарича „AI upscaling“.

 

Сценарии и истории

 

AI се използва за генериране на истории и сценарии за сюжетите на игрите. Най-често AI се използва за създаване на интерактивни разкази. В този вид игра потребителите създават или влияят на развитието на сюжета чрез собствените си действия. Програмите с изкуствен интелект използват анализ на текст и генерират сценарии въз основа на предварително научени сюжетни линии. AI Dungeon 2 е един от най-известните примери за това приложение. Играта използва най-съвременна система за генериране на текст с отворен код, създадена от OpenAI и изготвена на база на книгите Choose Your Own Adventure.

Балансиране на сложността в играта

 

Основното предимство на AI алгоритмите е способността им да моделират сложни системи. Разработчиците на игри непрекъснато се опитват да създават по-завладяващи и реалистични игри. Моделирането на реалния свят обаче е сложно. AI алгоритмите могат да предвидят бъдещите ефекти от действията на геймърите и дори да моделират неща като времето и емоциите, за да балансират сложността в играта.

 

Реален пример за това приложение е най-добрият отборен режим на FIFA. FIFA автоматично изчислява резултат от химията на отбора въз основа на личностните черти на играчите във футболния отбор. Разбирателството между тях варира от ниско към високо въз основа на събитията в играта (загуба на топката, правене на пас и т.н.) По този начин отбори с по-добри играчи могат да губят мачове срещу по-слаби отбори заради взаимоотношенията между тях, което добавя допълнително ниво на сложност в играта.

 

Усъвършенстване и добавяне на характеристики към неиграещи герои (NPC)

 

Терминът NPC в игрите се отнася за герои или участници, които са предварително програмирани и не се управляват от самия играч. Чрез способностите на изкуствения интелект, тези герои могат да станат по-интересни и непредвидими, което ще увеличи интереса на играчите. В допълнение, AI позволява на NPC да стават по-умни и да реагират на условията на играта по нови и уникални начини, докато играта напредва. Много компании за игри вече са започнали да работят върху NPCs базирани на AI. Например SEED (EA) обучава NPC герои, като имитира най-добрите играчи в конкретната игра, което значително ще намали времето и усилията за разработка на този вид герои.