След като нова система за измами и подсказване взриви света на шахмата, състезателите вече ще минават през проверка за напъхани в правото черво т.нар. „анални топчета“, подсказващи ходовете чрез вибрации. 

Пръв на детектора за чуждо тяло в ануса застана 19-годишният гросмайстор и измамник Ханс Ниймън по време на течащото в момента първенство в Щатите.
Припомняме, че именно той се оказа в центъра на скандала, когато през септември победи световния шампион Магнус Карлсен в турнира в Сейнт Луис.
Норвежецът напусна състезанието и обвини опонента си в измама.

В действителност ходовете се определят от компютърна програма, която е в пъти по-мощна от човешкия мозък. Някой разиграва партията на компютър, след което подсказва предстоящия ход на шахматиста чрез електронно устройство. 

Пръв за аналните топчета проговори канадският гросмайстор Ерик Хансен, според когото електронните устройства подават вибрационни сигнали, чрез които шахматистът с топче в ануса просто движи пионките по дъската, без да му се налага да си напряга мозъка. 
В отговор Ниймън посочи, че е готов да играе и дибидюс, ако се наложи. 

Според мълвата самото топче се напъхва чрез т.нар. „гъзоразширител“ – стъклена анална тапа, която разширява „задния вход“ и по този начин проправя път за топчето. 
След новината за новата анална технология за подсказване, някои от шахматистите са решили да изпробват как биха се чувствали с обикновено силиконово топче, набутано в „задния вход“.

Резултатите обаче били далеч от обнадеждаващи, тъй като топчето дразнело лигавицата на правото черво при по-продължителен престой. Казано с други думи не е най-добрият вариант да изкараш една шахматна игра с подобен дразнител в задните си части. Предполага се обаче, че за целта е замесен и специален лубрикант, който да подпомага усещането на вибрациите от шахматиста. 

Според мълвата има и друг начин за подсказване – отново топче, но по-малко, което се монтира в зъба на състезателя. Там вече откриването на измамата става почти невъзможно, тъй като всичко е добре замаскирано. 

Същевременно е много опасно да се използват заглушители на електрически вълни, тъй като по този начин има риск да се стигне до нечия смърт – най-вече на хората, използващи електрически кардиостимулатор (пейсмейкър). 
В най-добрия случай ще прекъсне работата на електронните часовници и дъски, които са неизменна част от днешния шахмат.
Източник: Уикенд 
 

Подложиха шахматистите на невиждано унижение