Принц Уилям изглежда благ и спокоен човек, но зад това се крие стоманен характер. Това твърди приятел на кралската особа, който добавя още, че принцът е изключително различен от образа, който представя пред обществото.

 

"Пред камерите той е изключително усмихнат и позитивен. Но зад кулисите той се изявява като изключително сериозен и строг държавник. И има стоманена ръка, с която управлява правителството", казват представители на висшата аристокрация.

Те допълват още, че Уилям отдавна е скъсал с образа на сърдития млад човек и заклетия купонджия от младостта си.

 

"Той няма нищо общо с онова момче. В действителност е изключително отдаден на работата и семейството си. От дълги години семейството му го въвежда в управлението на държавата. И сега думата му има същата стойност, като тази на краля. В случаите с Хари и Андрю, Уилям беше непоклатим. И това се видя", добавят още придворните.

 

Те добавят, че принцът е бил безкомпромисен при случая с чичо си и сам е поискал Андрю да се пенсионира и да напусне кралските резиденции, които ползва безплатно. Също толкова критичен е бил и към собственият си брат. "Уилям знае, че ще му се наложи да се утвърди като световен държавник. И държи да го направи по най-добрия възможен начин".