Данъчната полиция дебне за фирми фантоми с мобилни екипи по границата

Вероятно до сега сме изяли тонове пилешки мръвки, внесени у нас с документи, издадени на името на фирми фантоми. Ново звено „Фискален контрол“ в приходната агенция вече дебне по границата и във вътрешността на страната, за да се пресекат злоупотреби и измами с ДДС. Мобилни екипи от данъчни тръгнаха „на лов“ за измамници още от начало на настоящата година и резултатът е налице.

Новата дирекция в НАП има цел да следи придвижването на „рискови стоки“ през границата и вътре в страната. Данъчните имат право да спират и проверяват транспортните средства, както катаджиите, пояснява за „Стандарт“ Бойка Генова, шеф на „Фискален контрол" към НАП Варна.

[caption id="attachment_263805" align="alignright" width="300"] Изяли сме тонове пилешки мръвки[/caption]

Най-често фиктивните сделки, с цел източване на ДДС, се реализират през сухопътната граница с Румъния,. Затова регионалното звено във Варна, което отговаря за КПП-тата в област Русе и Силистра, се засилва с нови 40 служители. Като „рискови“ в момента се определят 6 основни групи стоки и мръвките са едни от тях.

Данъчните полицаи още на втория ден от новата година са засекли 22 тона пилешки мръвки на Дунав мост в Русе. Според Генова, в случая се касае за чрез фирми фантоми, чрез които се осъществява внос на месо от Полша и Румъния, предназначено за търговската мрежа.

Рискът за измами се оценява с програма, а компютрите на мобилните групи са постоянно във връзка със системата. Спират се всички, дори и празните ТИР-ове, и може да бъде поставен дори GPS, ако съществува над 70% риск. Ако някой откаже или възпрепятства проверка на пътя, глобите започват от 2000 лв.