Първата кралска двойка на британската монархия на пръв поглед изглежда образцова. Те имат три деца и Кейт може да се нарече супер майка, която се грижи за голямо  семейство , а освен това изпълнява  кралските си задължения.

Въпреки това тази идилична семейна  картинка се оказва далеч от реалността. Уилям има толкова неуравновесен характер, че дори стоманените нерви на Кейт понякога не издържат. Кралския експерт Том Куин разказва, че съпругата на престолонаследника се държи с него като нейно четвърто дете. Той нарича принца „трън в пръста на Кейт”: „Катрин се отнася с принца като нейно дете. Той е склонен да избухва, понякога си посягат. Това не е идеален брак. Но ако някои се замерят с вази или с друга домакинска посуда,  те използват възглавници. Принцесата, която се държи под контрол винаги знае как да потуши споровете.”, казва Куин, позовавайки се на източници от Кенсинтън.

И Уилям легна на плещите на Кейт: Принцесата се държи с мъжа си като с дете (Той избухва и вдига скандали)

Двойката спазва златното правило на Елизабет II, което помага. А то е, че родителите на големи семейства за да запазят брака си никога не се оплакват, нито пък обясняват:”Тъй като Уилям възприе маниерите на баба си, а Кейт е много добра в това да не се оплаква,  двамата се придържат към правилото на кралицата. Те никога не се оплакват, а когато го  правят винаги е премерено.”

Двамата скоро празнуваха 12 г брак, а според проучване те са най-обичаните членове на кралското семейство, като Катрин изпреварва съпруга си по популярност.