Когато избирате туристически обувки е от голямо значение да намерите най-подходящите за вас, тъй като с тях ще прекарвате дълги часове в ходене по различни терени. Много е трудно да намерите туристически обувки, които пасват точно, но с нашите съвети ще знаете какво да правите следващия път, когато купувате новия си чифт.

Кои за най-важните фактори при избора на туристически обувки

Добрите туристически обувки трябва да предлагат баланс между леко тегло и стабилност, омекотяване и функционалност, опора и дишане. Те също трябва да са издръжливи, да предпазват краката ви и да осигуряват комфорт. И преди всичко трябва да ви пасват добре.

1. Размер 

Обувката трябва да има форма и размери, които поддържат добре крака. Доброто прилепване означава комфорт, но като цяло туристическите обувки не прилягат толкова здраво, колкото стандартните. Стъпалата ни обикновено се разширяват с 5% през деня. Имайте това предвид, когато избирате туристически обувки. Също така размерите не са стандартизирани и може да варират според производителя. Обърнете внимание и на височината на свода и ширината на пръстите.

2. Сцепление

Външната подметка трябва да бъде проектирана според предназначението на обувките. Доброто сцепление ще ви помогне да избегнете подхлъзване и препъване, а именно те са най-честите причини за наранявания по пътеката. Подхлъзване обикновено се случва, когато между обувката и повърхността попадне вода, пясък, лед или кал. Производителите на туристически обувки правят тестове за определяне на коефициента на триене при различни повърхностни условия. Коефициентът е число между 0 и 1, което показва устойчивостта на плъзгане на материала. Колкото по-близо е стойността до 1, хлъзгането е по-малко вероятно.

5 най-важни характеристики на туристическите обувки

 

3. Проветривост

 

Използването на обикновена перфорация и синтетични материи е ефективна мярка за подобряване на дишането на туристическите обувки. Много е важно да имате достатъчно вентилирани обувки, за да поддържате краката си сухи. Така краката ви ще бъдат топли при студено време и хладни при горещ климат.

4. Тегло

Използването на дишащи синтетични материи намалява теглото обувката, прави я перяща се и дишаща. За повечето добри туристи теглото на обувката е важно съображение при избора им. Ето защо много опитни туристи предпочитат да носят леки туристически обувки, а голям избор от такива има на https://obuvki.bg/c/muzhki/botushi-i-drugi/treking-i-turisticheski-obuvki. Други пък предпочитат по-тежките, но и по-надеждни и дълготрайни кожени туристически обувки.

5. Омекотяване

Омекотяването е способността на обувката да абсорбира удара, като за целта производителите предлагат всякакви въздушни подметки, подложки, гел или течни подметки. EVA и PU са най-разпространените материали за междинни подметки на туристически обувки. EVA е вид пяна, която осигурява омекотяване и увеличава абсорбцията на удари, а PU е полимер, който е устойчив на компресия.

Какво още да имате предвид при избора на туристически обувки

При изборът на всяка обувка комфортът остава на първо място. Независимо дали търсите туристически обувки, обувки на токчета или пък маратонки от любимите ви спортни марки като Asics например. При трекинг обувките са важни и тяхната издържливост и способността им да осигуряват защита. Чифт добри туристически обувки трябва да предпази краката ви от тежки условия по пътеката като студен и мокър климат, твърди и грапави повърхности. Изборът на правилната обувка е съвкупност от много фактори, които трябва да съобразите, за да изберете най-подходящите за вас, според подготовката ви и терените, на който ще ги използвате.