Политологът Слави Василев заяви, че България ще има нов млад премиер, който при това ще оглави собствена политическа формация. И именно той ще поеме управлението на страната при следващите избори, за да я извади от кризата.

А неговото име е... Атанас Пеканов. Настоящият вицепремиер и служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства изглежда идеален кандидат за бъдещ премиер на страната. Още повече, че има зад гърба си сериозна икономическа кариера, а отделно от това и няколко международно признати научни публикации, които се радват на голям интерес.

По думите на Василев, Пеканов най-вероятно ще оглави нова политическа формация, която ще спечели евентуално следващи избори, или ще бъде сред първите. "Това ще изведе страната от блокадата в която сме изпаднали", категоричен е той.

Както е известно, в момента парламентът е формиран от шест партии, но няма никакъв шанс да се създаде стабилно правителство с тяхно участие. Вариантите са или някоя от по-големите партии да отстъпи и да подкрепи по-малка за временен кабинет, или да се появи нов играч на политическата сцена, който да промени уравнението. В лицето на Пеканов, Слави Василев вижда възможната променлива, която да разбие блокадата и да даде шанс за нормално функциониране на държавата.

Дали е възможен нов политически проект и ще спечели ли той симпатиите на уморения от избори електорат, предстои да видим.

Междувременно Василев прави още една прогноза - за войната в Украйна. По думите му, тя ще приключи без победител, но едва когато и двете държави се изтощят финансово. Но основният въпрос е, дали и кога САЩ ще изпадне в рецесия и ще спре да продава оръжие на Украйна. За да може целият свят най-после да излезе от инфлационната криза в която е потънал в момента...