Фотографът Паскал Себах е запечатал с фотографския си обектив важни личности от нашето Възраждане и значими фигури от българската история.

 

Някои от тях познавал лично, а други вероятно са попаднали пред фотообектива му случайно. Във всички случаи фотографът е пленен от колоритните личности, които са преминали през годините на неговия живот в турската столица. Паскал е роден в Цариград в семейството на сирийски католик и арменка.

 

Снимка от 1871 г. лъже: Показва владиците ни в бароков лукс

През 1857 г. отваря първото си фотографско ателие в Цариград. Успешният му бизнес позволява през 1873 г. да отвори и второ студио – в Кайро. От 1884 до 1885 г. приема французина Поликрап Жоайе за партньор и фирмата става „Себах и Жоайе“ (Sebah & Joaillier). Двамата създават богата галерия от образи.

 

Паскал е майсторът фотограф, увековечил участниците в Първия български църковно-народен събор на 24 юли 1871 г. фотографията е размножена като снимките са били продавани с цел печалба в полза на Българското благодетелно братство „Просвещение“, наело фотографа.

 

От едно изложение на братството става ясно, че от продажбите към 1.10.1873 г. Себах е реализирал приход от 3556 гроша и 17 пари. Както отбелязва проф. Христо Темелски и Тошо Пейков, фотографът е направил умел монтаж – снимал е делегатите в двора на Екзархийския дом, а е поставил групата върху рисуван фон, създаващ илюзията, че позиращите са наредени в разкошен заседателен салон в бароков стил.

 

Макар да не пресъздава автентичната атмосфера, фотографията е безценно документално свидетелство за един от най-важните епизоди в историята на Българската православна църква. Със сигурност това е един от първите опити за фотомонтаж – нещо, което в днешни дни се постига изключително лесно, но навремето не било така.

Източник: Уикенд