В началото на 20-те години на ХХ век, талантливи майстори на четкана решават да си направят оркестър, докато се забавляват.

 

Някои твърдят, че идеята дошла от карикатуриста Александър Божинов. Други пък смятат, че е на художника от старата столица Борис Денев.

Оркестърът е наречен „Бръмбазъци“ като съставът му се мени постоянно. Направен е за удоволствие от създателите си, които са взаимнозаменяеми на инструментите тъпан, дайре, цигулка, гъдулка, тропане по масата или по празните чаши.

 

Най-големите ни художници веселят София с оркестър „Бръмбазъци“

Всички музиканти в оркестъра са самоуки творци на нотите. На свирачите Александър Божинов, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Илия Бешков, Борис Денев, Янко Павлов, Александър Балабанов припяват и други талантливи интелектуалци от времето между двете световни войни.

 

Щъркелов например многократно споделя, че чува музика, когато рисува. Дечко Узунов пък живее „с музика в сърцето“, тъй като както сам признава – музиката и живописта са свързани.

Александър Божинов увековечава с карикатура „Бръмбазъци“–те.

Като напълно самодеен и весел състав, те ту се разпадат, ту пак зяпват и засвирват в поредната весела нощ до сутринта.

 

През 30-те години вече са „Джаз бенд“ и като такъв превръщат 25-годишния творчески юбилей на Константин Щъркелов в музикално събитие, за което София дълго говори. На 12.02.1935 г. в. „Заря“ подробно описва колоритното честване, последвано от шумен концерт на художниците музиканти.

 

Най-големите ни художници веселят София с оркестър „Бръмбазъци“ - Снимка 2

По-съществената, а и по—интересна част на юбилея продължава в ресторант „Балабанов“, където се събира внушително число от около 200 почитатели на Константин Щъркелов, на когото не е било лесно да плати. В тази връзка се носят столични легенди, че разходите са били поети от двореца, но това не е доказано.

 

Известно е, че Борис Трети и Щъркелов са много близки приятели. Монархът спасява художника от преследване, а майсторът на четката е автор на текста на любимата песен на царя – „Разлъка“.

 

В паметната нощ за Щъркелов има и много подаръци като според в. „Заря“, най-висока стойност за юбиляря има една кратунка, чиято дръжка наподобявала глава на щъркел. Върху нея е изписано просвещение: „На нашия приятел по изкуство и чашка, от приятелите му от кръчмарница „Рила“.

 

Според някои изследователи от близкото минало, оркестърът на художниците музиканти е родоначалник на българския куклен театър.

Източник: Уикенд