Здраве за вас, или какво е полезно след тренировки

Казват, че за добро здраве, голямо значение има не само храната, но и напитките. А когато тренираме, това е още по-важно. Някои напитки подобряват резултатите от тренировките, но има и такива, които ги забавят. Ако провеждате упорити тренировки, може да се стигне до обезводняване на организма, а от там и до намаляване на умствената и физическата способност по време на тренировка. Може да получите спазми, изтощение, дискомфорт. Какво да се пие в тези моменти? Ето списък с напитките и какъв е ефектът върху вас, от всяка от тях.

Кафе

В малки дози кофеина подобрява физическата издържливост и облекчава болката след тренировка. Проучванията показват, че хората, които са консумирали кафе преди тренировка, имат по-добри физически характеристики от останалите.

На какво се дължи това?

Кофеинът блокира болката от мускулите в мозъка, защото половин час преди тренировка е изпита чаша еспресо. Експертите препоръчват 2,3 милиграма кофеин на килограм тегло, от половин до един час преди тренировка. Също така, умерената доза кофеин предотвратява и дехидратацията на организма.

Сок от вишни

Киселият сок от вишни, който е богат на антиоксиданти, облекчава възпалението и отока след тренировките. Едно проучване, проведено във Великобритания показва, че мускулите при спортистите, които редовно са консумирали сок от вишни преди и след тренировка много по-бързо се възстановяват, отколкото при останалите.

Шоколадово мляко

Шоколадовото мляко има отлично съотношение на протеини и въглехидрати, които възстановяват уморените мускули. Някои проучвания потвърждава, че млякото стимулира протеиновия синтез на мускулите, а заедно с това натрият и захарта повишават нивото на инсулина, който задържа водата в тялото задържа и възстановява енергията.

Бира

Изследване проведено в Испания показва, че бирата хидратира организма по-бързо от всяка спортна напитка. Както и шоколадовото мляко, така и бирата съдържа комбинация от въглехидрати и протеини, които възстановяват тялото след физически усилия и облекчават болките.

Какво не трябва да пиете?

[caption id="attachment_511505" align="aligncenter" width="530"]Здраве за вас Здраве за вас[/caption] За по-добро здраве, збягвайте енергийни напитки, които съдържат захари и големи дози кофеин. Такива напитки не са добри за хидратацията, тъй като кофеинът в тях действа като диуретик.