Учени направиха сензационно разкритие за здравето

Генетиката и физическата активност нямат връзка със здравето, решаващо е нещо съвсем друго. Учени направиха сензационно откритие, което променя изцяло общоприетото досега виждане за живота и здравето. Малък тропически остров, кристалночиста вода, риба, пресни плодове и зеленчуци – така изглежда Кита, райско място в областта Папуа – Нова Гвинея. Той е известен със здравословното хранене на своите жители, които имат голяма полза от това – сърдечно-съдовите проблеми при тях са сведени до минимум, деменцията също и рядко страдат от диабет, а дори нямат акне. Доктор Стефан Линдеберг е един от първите, които забелязали медицинското предимство от подобна диета. Тя преди всичко е проста и пълна с хранителни вещества, които не се обработват. "Забелязахме, че генетиката при тези хора не е решаваща за такива ефекти върху здравето. Изследвахме много случаи и забелязахме, че от решаващо значение е храненето", казва д-р Линдеберг. Това, което е интересно, е, че жителите на Кита не са твърде физически активни, но въпреки това здравето им е перфектно.

Сладки картофи

Кита е остров, на който много се ядат сладки картофи. Те са богат източник на витамин С, фибри и засягат регулирането на инсулина в кръвта. Всичко това помага да имате хубав тен и добро здраве. А, кои са най-честити хранителни стоки в тяхното меню? Това са кокос и рибата.

Кокосови орехи

Кокосовите има много важна роля в храненето на жителите на Кита. Те използват във всяка форма: свежи, пият кокосовата вода, а маслото се използва за готвене. Кокосовите орехи често се използват и от спортистите като силен източник на енергия. Те подобряват издръжливостта. Изключително полезни са и за сърцето и за нормалната работа на щитовидната жлеза. Помагат и в отделянето на инсулин и по-доброто усвояване на глюкозата в кръвта. По този начин се намалява риска от диабет. [caption id="attachment_509351" align="aligncenter" width="528"]Учените със сензационно разкритие за здравето Учените със сензационно разкритие за здравето[/caption]

Риба

Рибата има много приложения за здравето. Не само, че съдържа многократно наситени мазнини, които са ценни съюзници за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, борбата срещу стреса и подобряване на концентрацията, но представлява и богат източник на минерални соли. Учени със сензационно разкритие за здравето: На този остров никой не боледува! - Снимка 2 Морската риба е богата на йод, калий, натрий и мед, а сладководната съдържа малко натрий и йод. Всички видове риба съдържат витамини B1, B2, B6 и B12, които са ценни за правилното функциониране на нервната система. Рибата е богата и на калций, но той вече е концентриран в кожата й. Идеален избор е скумрия, сьомга и херинга.