Учени от САЩ проведоха научен експеримент върху гризачи, който доведе до интересни заключения, съобщава престижното списание "Nature". Изследователите открили, че консумацията на определен продукт може да повлияе негативно на когнитивните способности на индивида.

За да направят това обобщение, учените хранили мишките с храна, съдържаща наднормено количество от този специфичен продукт - между 800 и 1600 % повече от обичайното количество. След завършването на диетата, мишките са подложени на различни тестове, при които те се оказаха значително по-слаби в сравнение с тези, които са хранени нормално.

Мистериозният продукт, добавян в храната на гризачите е… сол. По-нататъшно изследване показа, че причината за намалената когнитивна функция е свързана с намаляване на кръвообращението към мозъка на животинките и намален синтез на азотен оксид. Този процес води до фосфорилиране на тау протеини в мозъка, което означава, че частици фосфорна киселина достигат до неподходящи места в него.

Учени откриха кой продукт причинява деменция

С други думи, експериментът подчерта връзката между консумацията на сол и негативните влияния върху когнитивните способности. Освен това, учените от Мюнхенския технически университет отбелязват, че увеличеният прием на сол може да предизвика и алергии.

Източник: blitz.bg