Ежегодно сърдечносъдовите заболявания у нас, стават причина за кончината на хиляди хора. Медиците са категорични, че ¾ от смъртните случаи могат да бъдат избегнати чрез подобряване хигиената на живот. Те разкриват храните, помагащи на сърцето и артериите да останат в добро здраве. 

 

Ето и 10-те най-добри продукти, държащи сърцето в отлична форма:

 

БАНАНИ

Техният главен коз е богатството на калий – 36 г. на 100 г. Калият има свойството да регулира кръвното налягане и намалява с 24% риска от мозъчно-съдов инцидент, твърдят британски учени след продължително проучване, проведено в периода 2014 – 2019 г. Препоръчва се на хората над 50-годишна възраст да изяждат по 1 банан дневно, за да пазят сърцето си здраво дълго време.

 

АВОКАДО

Да, в него има много мазнини, но 80% от тях са ненаситени мастни киселини, които са изключително полезни за здравето. Те играят важна роля за поддържане на оптимално ниво на добрия холестерол, като в същото време намаляват количеството на лошия. Върху холестерола влияят и фитостеролите в състава на авокадото. Общият ефект върху чистотата на артериите е забележителен.

 

ГРОЗДЕ

Само 100 грама грозде доставят 100 мг. полифеноли със забележително антиоксидатно действие. Същото количество се съдържа в 1 чаша гроздов сок. Редовната консумация на грозде е начин да се поддържа устойчивостта на кръвоносните съдове и да се ограничава нивото на лошия холестерол. Антиоксидантите му, се крият главно в люспата и семките, затова е по-добре зърната да се ядат цялостно.

 

ЗЕХТИН

Антиоксидантните полифеноли в зехтина способстват за намаляване на лошия холестерол и преборват оксидантния стрес, който е фактор за образуване на атеромни плаки в артериите. Редовната консумация – поне 3 пъти седмично, намалява с цели 41% риска от мозъчно-съдов инцидент. Важно е да се ползва качествен зехтин, който да не се преработва термично. В Италия, Испания и Гърция си пийват често и по една супена лъжица чист зехтин, за да подсилят сърцето – практика, която може да въведете и вие.

 

ЯГОДИ

Ако всеки ден хапваме по 10-12 ягоди, ще сме направили нещо много полезно

за сърдечно-съдовата система, защото червените плодове намаляват нивото на мазнините в кръвта. Шведско изследване показва, че всекидневната консумация на 500 гр. ягоди в продължение на 1 месец води до спад на лошия холестерол с 14% и на триглицеридите в кръвта с 21%. Според учените ефектът се дължи на антоцианите – пигменти, на които се дължи червеният цвят на тези плодове. Те притежават  антиоксидантни свойства и ограничават окисляването на мазнините. Допълнително американско изследване доказва, че консумацията на ягоди ограничава и формирането на атеромни плаки, като по този начин намалява риска от инфаркт и мозъчно-съдов инцидент с 32%.

 

ЧЕСЪН

Чесънът е универсално лекарство! Той съдържа айоен – сярна съставка, подобряваща втечняването на кръвта, подобно на аспирина, намалява кръвното налягане и възпрепятства образуването на съсиреци. Чесънът въздейства благотворно и по отношение на холестерола. Освен това съдържа витамин В6 с предпазващ ефект за сърдечносъдовата система и антиоксиданти, поддържащи артериите в добро състояние. Хапвайте поне 1-2 скилидки 2-3 пъти седмично.

 

МАЗНИ РИБИ

Сьомга, скумрия, сардина, риба тон – всички те са много богати на омега 3. Тези есенциални мастни киселини притежават свойството да втечняват кръвта и така предпазват от образуване на съсиреци, които могат да предизвикат мозъчно-съдов инцидент. Старайте се да ядете такава риба поне веднъж седмично.

 

ДОМАТИ

Ликопенът в доматите е мощен антиоксидант. Според финландско проучване, това вещество намалява с 55% риска от мозъчно-съдов инцидент и с цели 59% риска от инфаркт. Най-пълноценно можем да се възползваме от него, ако консумираме доматите сготвени с малко зехтин – топлината съдейства за отделянето на ликопена от клетките на домата, а мазнината улеснява усвояването му от организма.

 

ГРЕЙПФРУТ

В  грейпфрута се съдържат три важни вещества с антиоксидантно действие – флавоноиди, каротеноиди и лимоноиди. Те въздействат в комбинация за намаляване на триглицеридите и на лошия холестерол. Плодът е много богат и на разтворими фибри като пектина, които прихващат холестерола от храната и го елиминират от организма чрез изпражненията. Калият в него регулира кръвното налягане. Все пак този плод не бива да се консумира, ако се взимат лекарства против хиперхолестеролемия, тъй като той увеличава значително усвояването им от организма и повишава риска от нежелани ефекти.

 

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ХРАНИ

Хлябът, оризът, пастата могат да бъдат съюзници в превенцията на сърдечносъдовите заболявания, ако са пълнозърнести. Само при това условие те доставят достатъчно фибри, които се грижат за изхвърлянето на лошия холестерол от тялото. Другата полза от пълнозърнестите продукти, доказана от многобройните проучвания, е регулирането на кръвното налягане.

Увеличаването на фибрите във всекидневното меню води до намаляване на риска от мозъчно-съдов инцидент с 99% и със 7% на риска от инфаркт.

Източник: Уикенд