Уникално откритие в борбата срещу рак дава надежда за ново лечение

Първи пробив в борбата срещу рак дава надежда, че клетъчната терапия може да спаси милиони животи. Най-новият метод за противодействие на раковите заболявания — клетъчната терапия CAR-T изглежда обещаваща. Последните публикации в научните среди гласят, че се наблюдават невероятни успехи сред първите пациенти, лекувани с революционната "CAR-T" терапия. При нея, модифицирани клетки се инжектират в организма. Идеята е да дадат сериозен имунен отговор срещу заболяването, като убиват клетките на някои видове рак. Но това не е най-невероятното — по-интересното е, че и след десетилетие организмът на лекувания индивид продължава да произвежда клетките, които убиват рака и не проявява признаци за рецидив на заболяването. Откритието обещава да се окаже изключителен пробив. И доказва, че CAR-T клетъчната терапия може да бъде спасение за определени видове рак на кръвта, въпреки че лечението на по-големи тумори е по-голямо предизвикателство.

На базата на генно инженерство се изменя генетичния код на някои T-клетки на заболели от рак лица. Модифицираните клетки разпознават и убиват раковите, клетки и по този начин възпрепятстват разпространението на заболяването.

Новата терапия вече е стартирана в няколко държави и се радва на успех. В Англия се използва за лечение на деца и младежи с лимфон, както и за някои видове левкемия. Проучванията се правят вече 10 години и учени от университета в Пенсилвания са открили, че при първите доброволци не се забелязва никакъв рецидив по отношение на заболяването. „Ние наричаме тези клетки "жива терапия". За нас беше голяма изненада, че Т-клетките са способни да унищожат раковите клетки и то 10 години след края на терапията. Не можем да кажем дали всяка ракова клетка е унищожена след три седмици терапия, или са продължили да се появяват и след това, но е факт, че CAR-T клетъчната терапия работи. И тези Т-клетки остават постоянни и функционални и в бъдеще", казва ръководителят на изследването, професор Карл Джун от университета в Пенсилвания. Професор Мартин Пули, директор на програмата за клетки CAR-T в университетския център към Института по ракови терапии каза, че преди 10 години тази терапия е била смятана за маргинален подход за лечение. За съжаление CAR-T терапията все още не работи при всички видове рак. Освен това е много скъпа, въпреки надеждите на лекарите, че ще бъде по-достъпна. [caption id="attachment_693946" align="aligncenter" width="300"]Иновация в лечението срещу рак сн. chla.org Иновация в лечението срещу рак сн. chla.org[/caption] „Големите тумори са по-трудни за лечение с CAR-T терапия, защото са заобиколени от протеини и клетки, които ги предпазват от имунната система. Това се нарича туморна микросреда и е много трудно да се проникне в нея“, каза професор Пули. Източник: tocka.com.mk