На всички ни е известна ползата от орехите за здравето на човека. Както се оказва обаче, прекаляването с тези вкусни ядки може да се окаже вредно. Диетологът Моника Рейнагел, автор на многобройни изследвания на тема здравословно хранене, твърди, че пренасищането с орехи може да доведе до рак на черния дроб. 

Този наистина полезен продукт е съставна част на много диети и системи на хранене, които помагат при много болести, както и за сваляне на килограми. Последни изследвания на учените обаче показват, че орехите не са така безвредни, както се смяташе досега. 

Авторът на изследванията в областта на правилното хранене, известният учен Моника Рейнагел, обяснява защо прекалената консумация на орехи може да е опасна. Според нея съдържащите се в тях вещества могат при натрупване в организма да станат причина за онкологични и други заболявания на черния дроб. Орехите могат да навредят заради голямото количество афлатоксин в тях, производно на вредна гъба.

Прекалената употреба на орехи провокира рак на черния дроб?

Този организъм обикновено се открива в почвата и е способен да влияе на някои хранителни култури. Преди всичко на зърнени култури, бобови, както и на орехите. Засегнатите култури започват да гният, при което в тях се изработват редица потенциално вредни съединения -  микотоксини, сред които и афлатоксини, отдавна признати за канцерогени. 

Ако постоянно биват усвоявани, те увреждат черния дроб и могат да станат причина за онкологични заболявания. Освен това спорите на гъбата дразнят и са способни да разрушават белодробните клетки. Въпреки всичко това в орехите се съдържа и голямо количество витамин Е. Той е полезен за кожата, за сърдечносъдовата система и за мозъка. Съдържат се и много фитостероли, които регулират нивото на холестерола. 

В крайна сметка орехите наистина помагат за подобряване на сърдечната и мозъчната функция и на кръвоносните съдове, но консумирани в прекалено голямо количество влияят негативно на черния дроб.   

Източник: blitz.bg