При най-малко съмнение за инсулт са необходими бързи действия и спешна лекарска помощ

Как да разпознаем инсулт на най-ранен етап? Този въпрос си задават мнозина. Предлагаме ви няколко прости правила, които ще ви помогнат да различите симптомите на това коварно заболяване. Което не отнема живота само на по-възрастни хора. А взема жертви и под четиридестте години.инсулт 1

  1. Накарайте човека, за който се съмнявате, че има инсулт да се усмихне. Ако не може да го стори едновременно с двата ъгъла на устата имате всички основания да търсите помощ.
  2. Накарайте го да изрече някакво не сложно изречение. По време на инсулт речта става забавена и човекът не може даже да запомни изречение от три думи.
  3. Поискайте да си вдигне и двете ръце едновременно. Ако има инсулт болния няма да може. Или ще го направи само с една ръка.
  4. Накарайте го да си покаже езика. Ако е изкривен или в някакво друго неестествено положение незабавно бийте тревога. И търсете спешна лекарска помощ.

Бързайте защото всяка изгубена минута може да коства здравето на пострадалия. А даже и живота му. В социалната мрежа се тиражира историята на една жена, която по време на пикник пада. После станала и обвинила обувките си за инцидента. Видимо била бледа и със забавен говор. Присъстващите поискали да извика "Спешна помощ“, но тя категорично отказала. След не много време съпругът на пострадалата съобщил на приятелите си, че жена му се е влошила. Постъпила в болница. Където починала заради получен инсулт. Ако през първите три часа бе посетила болнично заведение животът й щеше да бъде спасен. А може би нямаше да има никакви последици за нейното здраве, пише pik.bg.