Опасно време, как да пътуваме безопасно

Опасно време и високи температури заплашват всички пътници и водачи решили да излязат навън в жегите. Синоптиците съветват да стоим на хладно в жегите, но за съжаление не всеки има възможност да остане у дома, или на сянка. За да се радвате на спокоен път и най-вече, да пътувате безопасно, ето няколко полезни съвета. Те са еднакво ефективни, както за пътниците, така и за водачите. И ще ви осигурят, ако не сигурност по време на пътуването, то поне по-малък дискомфорт.

1. Наспете се добре преди път

Препоръката е еднакво важна, както за пътниците, така и за шофьорите. Наспете се добре, преди да тръгнете на път. Спете най-малко 8 часа, като имате нужда от наистина пълноценен и здравословен сън. По време на пътуването също е добре да правите почивки, най-малкото на всеки два часа. Ако шофирате сами, отбийте и спрете поне за 10 — 15 минути на някой паркинг, а ако возите и пътници, може да спирате по-често. Излизайте да се разтъпчете от колата за малко, паркирайте на сенчести места и проветрявайте редовно.

2. Осигурете си достатъчно запаси от вода и се хидратирайте редовно

Пийте много вода. Задължително дръжте на разположение поне една бутилка студена вода от 1,5 литра или 0,5 литра, ако се возите с автобус. Носете си и ветрило, тъй като може да не работи климатика, или да възникне проблем с машината. Носеше широки памучни дрехи и ниски обувки, за да се чувствате комфортно по време на пътуването.

3. Внимавайте за температурните шокове и се информирайте за състоянието на пътищата, преди да тръгнете

Внимавайте за температурните шокове. Съобразявайте температурата в превозното средство с тази навън, като плавно повишете градусите малко преди пристигане, за да избегнете температурния шок. Задължително се информирайте и за състоянието на пътищата преди път, както и за прогнозата за времето. [caption id="attachment_595816" align="aligncenter" width="300"]Опасно време - как да пътуваме безопасно сн. Pixabay Опасно време - как да пътуваме безопасно сн. Pixabay[/caption] Допълнителен съвет: По възможност пътувайте в ранните сутрешни часове или късния следобед. Избягвайте да пътувате в горещите часове на деня. Не само може да е опасно за вас, но може да се окажете в затруднена ситуация и заради нагорещената пътна настилка.