Лекарствата са необходимо зло, но те могат да имат и неподозирани странни странични ефекти

Необходим е внимателен подход към лекарствата. Те могат да ни помогнат, но понякога са много опасни. Предлагаме ви да се запознаете с някои от най-странните им странични ефекти.lekarstwa

  1. Лекарства предизвикват загуба на пръстови отпечатъци

Случаят е следният. Американските власти разследвали преди пет години емигрант от Сингапур. Оказало се, че той няма отпечатъци на пръстите. Разследването продължава с часове, докато се установи, че мигрантът е бил подложен на химиотерапия с capecitabine (Xeloda). Препаратът бил виновен пръстовите му отпечатъци да изчезнат, установили специалистите. Лекарството предизвикало изпиляване на кожата му.

  1. Лекарства предизвикват амнезия

Амнезията може да се прояви не само от удари и травми по главата. Специалистите предупреждават, че амнезия можем да получим от лекарства от групата на транквиланти и приспивателни, като проява на техен страничен ефект.

  1. Лекарства ни отнемат обонянието

Пациенти губят обонянието си като страничен ефект на лечение с интерферони. Лекарствата от тази група се използват за лечение на хепартит, левкемия или мултиплена склероза. Пациентът лекуван с интерферон губи чувството си да усеща миризми само две седмици след лечение с препарата. А след прекратеното му приемане пациентът след една година все още няма обоняние.

  1. Лекарсва водещи до пристрастяване към секс или хазарт

Лекарство с което се лекува Паркинсон води до пристрастяване към хазарт или секс. Това твърди самият производител на лекарството Requip. В листовката за пациена е написано, че ако пациентите усетят странно привличане към секс или комар трябва да потърсят медицинско мнение.

  1. Лекарства оцветяващи урината в синьо

Едва ли е обичайно някой да има синя урина. Някои антидепресивни и болкоуспокояващи лекарства оцветяват урината на пациента в синьо заради изкуствените оцветители, които съдържат.