Оказва се, че млечните деликатеси сирене и масло могат да бъдат опасни за някои хора. Сиренето съдържа сериозни количества от аминокиселината тирамин.

Според диетолога Михаил Гинзбург консумирането на тези продукти може да донесе риск за здравето в някои случаи. Сиренето има вероятност да докара мигрена на човек, поради наличието на тирамин. Мнозина учени са на мнение, че именно тя в по-големи количества докарва организма до гърчове.

Най-негативно отражение би имало консумирането на белия деликатес за хора, които страдат от хипертония, а ефектът ще се подсили, ако то е прекалено солено.

Също така маслото не се препоръчва и за хора с наднормено тегло поради високото си съдържание на мазнини.

Според диетоложката Елена Соломатина едновременното консумиране на мляко и зеленчуци или рибни деликатеси не се препоръчва. Смесването им може да доведе до проблеми със стомаха. Също трябва да се избягват и киселите плодове с млечните продукти.

Разбира се сиренето и маслото са сериозно засегнати от инфлацията през изминалата година, както и множество хранителни продукти.

Сиренето според НСИ е поскъпнало с цели 43.% и вече достига средна цена от 17.30 лв/кг. Кравето масло също е поскъпнало със 33.9% и средната му цена вече е около 7.60 лв/кг.

Източник: blitz.bg

Кой не трябва да яде сирене и масло

Кой не трябва да яде сирене и масло - Снимка 2